Duminica Tomii la Catedrala Arhiepiscopală din Arad

În Duminica a doua după Paşti, numită şi Duminica Sfântului Apostol Toma, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei a participat la Sfânta Liturghie săvârșită la Catedrala arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad.

În cadrul cuvântului de învăţătură Chiriarhul a vorbit despre ,,Însemnătatea virtuților” (pe baza citirilor scripturistice: Ioan 20, 19-31 şi Faptele Ap. 5, 12-30), a celor teologice îndeosebi, credința, nădejdea și dragostea, dând exemplul Sfântului Apostol Toma, dovedind însușirea acestora și lucrarea în unitate, întărind dreapta credință arătată prin învățătură și faptă creștină.

Tot astăzi, Chiriarhul arădean a participat la manifestări militare, religioase și culturale organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Independenţei de Stat a României şi Zilei Europei.

Manifestările comemorative s-au desfășurat în Piața Avram Iancu din centrul municipiului Arad. După salutul drapelului de luptă şi al gărzii de onoare și intonarea Imnului naţional al României, Înaltpreasfinția Sa în fruntea soborului de preoți a oficiat serviciul religios prescris pentru acest moment și a rostit o rugăciune de pomenire pentru toți eroii, ostașii și luptătorii români din toate timpurile și locurile.

La toate sediile instituțiilor au fost arborate drapelul național al României și al Uniunii Europene.

***

La 9 mai 1877, Parlamentul ţării proclamă „Independenţa absolută a României”, prim- ministrul Mihail Kogălniceanu declarând oficial că suntem „în stare de rezbel…, dezlegaţi de legăturile noastre cu Înalta Poartă şi prin urmare ce suntem? Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”. Astfel Camera Deputaților și Senatul votează moțiunea prin care se lua la cunoștință că „rezbelul între România și Turcia, ca ruperea legăturilor noastre cu Poarta și independența absolută a României, au primit consacrarea lor oficială”, adică s-a votat moțiunea de proclamare a independenței României. Poporul român a participat în bătăliile războiului de Independență (1877 – 1878), purtate pentru neatârnarea țării cu peste 58.000 de oameni pe fronturi, din care mai mulți de jumătate au fost omorâți sau răniți. Și toate acestea pentru ca urmașii lor să trăiască într-o țară liberă, nesupusă niciunei puteri străine.

Europenii sărbătoresc pe 9 mai Ziua Europei. În 1985, oficialii Consiliului European de la Milano au stabilit data de 9 mai drept zi festivă pentru toţii europenii. Al doilea Război Mondial a lăsat în urma sa o Europă distrusă din punct de vedere material, framântată de puternice crize politice şi divizată, prin „cortina de fier”, în două mari blocuri: Est şi Vest. Parlamentul European a recunoscut oficial ziua de 9 mai ca sărbătoare, în octombrie 2008.

Protos. Iustin Popovici