Paști în Țara Zarandului

În a treia zi de Paști, în strânsă colaborare cu Asociația „Străjerii Cociubei”, la biserica ortodoxă din Bonțești, a avut loc evenimentul Paști în Țara Zarandului.
Programul a început dimineața cu slujirea Sfintei Liturghii alături de Părintele Cătălin Anghel din Parohia vecină Joia Mare, continuându-se cu un mic concert de pricesne susținut de interpreți de muzică populară cunoscuți: Viorel Rus – Bistrița Năsăud, Florentina Bârlea Abrudean – Hunedoara, Puiu Ana – Bonțești, Alexandru Pop Zarandean – Sebiș și Grupul vocal „Străjerii Cociubei”, care au interpretat cântece patriotice.
După concertul de pricesne din biserică, pe platoul din fața bisericii, s-au desfășurat concomitent un concurs de bătut toaca, un concurs al ouălor încondeiate și un atelier de încondeiat ouă. În cadrul atelierului de încondeiat ouă, toți cei prezenți au putut observa care este tehnica încondeiatului ouălor și chiar au avut posibilitatea să încerce acest lucru. Toți copiii înscriși în concursul de bătut toaca și în cel de încondeiat ouă, au fost premiați primind câte o diplomă, medalie, trofeu, dar și dulciuri.
Scopul acestui eveniment, Paști în Țara Zarandului, a fost acela de a sensibiliza oamenii și de ai încuraja să păstreze tradițiile și obiceiurile neamului nostru românesc, să poarte fără rețineri straiele populare ca pe cele mai curate veșminte moștenite de la înaintași și să nu se sfiască, mai ales cei tineri, să învețe despre tradițiile și obiceiurile neamului nostru, spre a le putea duce mai departe peste timp, ca pe niște datini nepieritoare.

Pr. George-Darius Pasc