Tradiții și obiceiuri în Parohia Chesinț

Colaborarea biserica-scoala are un rol educațional și călăuzitor de veacuri, venind in întâmpinarea nevoilor tinerilor si constituindu-se într-un reper spiritual si un sprijin moral. Biserica, scoala si familia au responsabilitatea de a spori cooperarea în vederea formării tinerilor pentru o viață armonioasă si pentru a deveni buni creștini cu valori autentice.
Cu o zi înainte de Praznicul Intrării Domnului Iisus Hristos in Ierusalim, tinerii Parohiei Chesint au plecat în procesiune dupa ramuri se salcie. După sfințirea ramurilor, preotul a înmânat crengutele copilasilor, iar mai apoi s-au întors în aceeași procesiune la sfântul locas unde a avut loc spovedania copiilor mai mari de sapte ani. In ziua Floriilor ramurile au fost sfințite si împărțite credincioșilor ca binecuvântare si mângâiere.
În Joia Mare in Parohia Chesint a avut loc „Concursul de pictat oua” unde cei mici si-au pus la incercare toata îndemânare și creativitatea pentru a picta cele mai frumoase ouă de Paște. Evenimentul a fost organizat de Biserica Ortodoxă Chesint reprezentată de părintele paroh Florin Ardeuan in parteneriat cu Scoala Gimnaziala Chesint reprezentată de doamna director Ramona Ardelean, având și sprijinul consilierului local Daniel Petrescu. La final toți copiii au primit diplome si mici cadouri.
In Vinerea Mare plansul lemnului a devenit mai profund vestind baterea cuielor crucii. Toaca este chemarea vie la rugăciune, dar și un cântec de întristare si durere. In cadrul parteneriatului dintre Biserică Ortodoxa Chesint si Scoala Gimnazială Chesint, sirul activităților a continuat prin concursul „Chemarea la rugaciune”, un concurs de batut toaca la care au participat copiii din localitate. In fiecare an in Vinerea Mare se desfășoară acest concurs, anul acesta fiind a patra ediție, sub îndrumarea părintelui paroh, in colaborare cu conducerea școlii si doamna învățătoare Florina Sorohan. Tinerii prezenți si-au aratat îndemânare la batut toaca si au avut prilejul să-i încânte pe cei prezenți cu frumoasele sunete emanate de loviturile de ciocan. La final, toți participanții au primit diplome, carti religioase, rechizite școlare și dulciuri.
După o săptămână lunga a patimirii Mântuitorului din iubire pentru oameni, a sosit si bucuria Invierii. După Sfanta liturghie, tinerii parohiei s-au adunat cu mic, cu mare pentru o vanatoare de ouă de Pasti. Vanatoarea de ouă este un joc pentru copii organizat chiar în ziua de Pasti. Adulții au ascuns în iarbă ouă colorate si dulciuri, iar copiii au pornit in căutarea lor. Acțiunea s-a lăsat cu rasete, distractie, încântare, dar și cu multe premii, diplome si medalii.
Demersul acțiunilor comune dintre biserica si scoala isi propune ca in aceasta perioada, pe lângă participarea la Sfintele Slujbe, sa aduca in universul copiilor adevarata trăire creștin-ortodoxă a acestui praznic, bucurie aducătoare de lumina a Domnului Iisus Hristos. Tinerii sunt cei care prin trăirea lor religioasă duc mai departe obiceiurile si traditiile noastre strabune si totodata arata ca vor fi credincioși de nădejde ai Bisericii noastre Ortodoxe, promovând valorile satului românesc.
Prof. Ardelean Ramona