Simpozion: Timp de trei zile, monahismul ortodox este în atenția specialiștilor teologi din toată lumea

Simpozionul internațional „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție bimilenară și provocări contemporane” a fost deschis luni dimineață. Lucrările se desfășoară online, timp de trei zile, având invitați din mai multe părți ale lumii.

Alături de ierarhi, profesori și monahi români, participă invitați din Patriarhiile Antiohiei, Moscovei, Serbiei, Georgiei, dar și din Biserica Ortodoxă a Greciei.

Simpozionul este organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București – prin Departamentul Teologie Sistematică, Practică și Artă Sacră și de Arhiepiscopia Bucureștilor – prin Sectorul Exarhat.

Arhidiaconul George Grigoriță, Consilier patriarhal la Cancelaria Sfântului Sinod, și Arhimandritul Nectarie Sofelea, Exarh Administrativ al Arhiepiscopiei Bucurestilor, i-au întâmpinat pe participanți în deschiderea simpozionului. Ei le-au vorbit participanților din Sala „Iustin Patriarhul” a Centrului de formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București.

„Prin acest simpozion, ne propunem să discutăm, în primul rând, formele de organizare ale monahismului din primul mileniu creștin și să vedem cum au continuat acestea să fie aplicate în Biserică în cel de-al doilea mileniu creștin pentru a răspunde provocărilor societății contemporane care este, nu doar profund secularizată, dar și secularizantă, impunând valori care de multe ori sunt străine vieții creștine și, bineînțeles, vieții monahale”, a declarat luni pentru Radio Trinitas Arhid. George Grigoriță.

Pe parcursul primei zile au loc patru sesiuni de comunicări, urmate de discuții. Între vorbitorii de luni se află Episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul.

Vezi programul integral.

Actele simpozionului vor fi publicate la Editura Basilica, în seria Studia Canonica.

https://basilica.ro/simpozion-timp-de-trei-zile-monahismul-ortodox-este-in-atentia-specialistilor-teologi-din-toata-lumea/