Cerc pastoral-misionar în Parohia Mănăștur

Parohia Mănăștur din Protopopiatul Arad a găzduit în Duminica a-VII-a după Praznicul Învierii Domnului întrunirea preoților din Cercul Pastoral-Misionar numărul 5 Vinga, coordonați de către Părintele Horia Ștefan.

Din sobor au făcut parte : Pr. Horia Ștefan-parohia Secusigiu, Pr.Petrică Ungur-parohia Felnac, Pr.Răzvan Sas-parohia Vinga, Pr.Marius Ardelean-parohia Șagu, Pr.Sorin Higioșan-parohia Zădăreni, Pr Sandu Vlad Sergiu-parohia Firiteaz, Pr.Costina Daniel -parohia Hunedoara Timișană, Pr.Păcurar Alexandru-parohia Cruceni, Pr.Goronea Valentin -parohia Fiscut și Pr.Paroh Valentin Strâmbei.

Întâlnirea a debutat cu săvârșirea Tainei Sfântului Maslu în biserica parohială cu Hramul ,,Sfânta Cuvioasă Parascheva“. La momentul rânduit, Părintele Horia Ștefan de la Parohia Secusigiu a susținut un referat despre evoluția fenomenului migrației la români. S-au prezentat motivațiile, caracteristicile migranților, dar și o periodizare a fenomenului migrației la români (perioada interbelică, perioada postbelică și perioada de după 1989 cu specificitățile generale ale fiecărei epoci). S-a conchis că anul omagial al pastorației românilor din afara granițelor va fi o bună ocazie de a consolida legătura diasporei cu țara și a sprijini românii de peste granițe să-și păstreze identitatea.

La finalul slujbei, Părintele Paroh Valentin Strâmbei a mulțumit preoților și credincioșilor prezenți pentru dragostea pe care o arată de fiecare dată către Sfânta Biserică. Părintele paroh a vorbit și despre valorea liturgică și culturală a cimitirelor ,invocând cuvintele Părintelui Cleopa Ilie care numește cimitirul ,,facultatea facultăților și școala școlilor “ întrucât locul de odihnă al celor adormiți, poate fi pentru noi cei vii o ,,universitate” a liniștirii ,asemenea unei pustii străine de apăsări.

Student Teolog, Cosmin-Robert Blaga