Hramul Catedralei Vechi din Cetatea Aradului

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în zilele de 23 și 24 iunie 2021, clericii și credincioșii Parohiei Arad-Centru, Catedrala Veche a Aradului, au sărbătorit hramul bisericii, care este ,,Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”.

Cu acest prilej, în seara zilei de ajun a  sărbătorii, s-a oficiat slujba Privegherii: Vecernia cu Litie și Utrenia, după care a avut loc o procesiune, în jurul catedralei, cu icoana hramului și o părticică din moaștele Sfântului Ioan Botezătorul, aflate în vistieria catedralei.

În dimineața zilei de sărbătoare, la ora 9, s-a oficiat Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul și slujba Ceasurilor.

În continuare, Chiriarhul arădean, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească, în prezența oficialităților locale și a unui mare număr de credincioși.

Cuvântul de învăţătură rostit de Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a fost pus sub titlul ,,Glasul Cuvântului” (pe baza citirilor scripturistice: Luca 1, Romani 13) în apropierea sărbătorilor Rusaliilor, a rozelor, a trandafirilor, reprezentând mulțimea darurilor Sfântului Duh, este sărbătoarea și a Sânzienelor, a florii Sfântului Ioan Botezătorul  și Înainte mergătorul Domnului, glasul darurilor Cuvântului, cum îl arată și imnografia de praznic. Însuși se numește glasul celui ce strigă în pustie, adică îndreptarea căilor vieții în fața inimilor pustii sau a sufletelor sterpe, pentru pregătirea venirii lui Mesia cu lucrarea lui mântuitoare. Însemnătatea lucrării reiese și din apropierea ce-o fac cântările bisericești între dezlegarea muțeniei preotului Zaharia, tatăl Sfântului Ioan, odată cu nașterea acestuia, și cântările Bobotezei cu mărturisirea glasului Părintelui ceresc privind dumnezeirea Fiului spre împlinirea misiunii mântuitoare. Legătura și menționarea virtuților glasului lămurește și pe cea a celor două sărbători, fiind și hramul bisericii.

La finalul Sfintei Liturghii, s-au binecuvântat prinoasele aduse în cinstea Sfântului Ioan Botezătorul, apoi s-a săvârșit îndătinatul Parastas pentru ctitorii, slujitorii și binefăcătorii Catedralei Vechi.

În Arhiepiscopia Aradului, pe lângă Catedrala Veche, încă 8 biserici au ca hram Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, și anume: Arad-Bujac; Macea; Sânleani-Livada; Sintea Mare, Șimand; Toc; Vălani și Voivodeni.

Protos. Iustin Popovici