Atelier de pictură și colaj în Parohia Chesinț, „AUTOPORTRET/SELFIE”

Am ajuns la cea de-a treia întâlnire cu copiii din cadrul proiectului CREactivitate-artă și comunitate, întâlnire dedicată artelor plastice.

CREactivitate-artă și comunitate este un proiect organizat de Primăria Zăbrani si Atelierul De Joacă Şi Poveşti, în parteneriat cu Şcoala Gimnazială Adam Muller Guttenbrunn Zăbrani Arad, Biblioteca Judeţeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, Parohia Ortodoxă Chesint, Editura Paralela 45, Empire Video Production,CODE Kids, Fundația Progress si Asociatia Synchro Art.
Atelierul desfășurat, la Centrul de Recreație și Dezvoltare Personală Sfântul Stelian, al Parohiei Ortodoxe Chesinț, a realizat o paralelă între selfie-ul de astăzi și strămoșul său, autoportretul
Ne -am întors în timp și am aflat cine își permitea un portret pe vremea când nu exista fotografia și cine realiza portrete și autoportrete. Am aflat unde putem vedea portrete ale oamenilor celebri și autoportrete ale marilor pictori.
Am vorbit despre ce surprinde un portret/autoportret, despre cum ne încadrăm în pagină și ce repere urmărim. Apoi, folosind tehnica artistică preferată (desen, pictură sau colaj), am încercat să realizăm o lucrare care să ne semene cât mai mult și să ne reprezinte.
Exercițiul de creativitate făcut cu cei mici nu și-a propus ca finalitate obținerea unor lucrări care să reprezinte fidel autorul, ci s-a dorit o incursiune, în joacă, spre propriul sine, o conștientizare a individualității fiecăruia dintre noi și a faptului că frumusețea vine din interior, emoțiile transpuse pe hârtie putând da indicii privitorului despre personajul reprezentat. Fără constrângeri, încadrându-se în propriul nivel de dezvoltare, copiii s-au exprimat creativ și s-au descris inspirat,
Concluzia atelierului a fost dată de expoziția de la final, căci privind lucrările de o mare diversitate, înțelegem că suntem unici, minunate scântei ale Divinității.

Director,

Prof. Ardelean Ramona