Tinerețe în Ortodoxie, în Tabăra de la Căsoaia

„- Mamă, pot sa le spun acolo (la Viena) că sunt român?, întreba deodată Jurjac (George Enescu)  

– Sigur, de ce să nu le spui?  

– Mă gândeam… să nu creadă că… mă laud!”, a fost întâmplarea care a răsunat astăzi, la 140 de ani de la nașterea lui George Enescu, în fața a peste 180 de copii aflați în Tabăra ”Tinerețe în Ortodoxie” organizată de Asociația Filantropia a Arhiepiscopiei Aradului, în colaborare cu Consiliul Județean Arad.  

Vorbim chiar despre momentul de întâlnire al celor două grupe care au dat viață celor două etape ale primei ediții a Taberei de vară pentru copii de la Căsoaia. Unii se pregăteau să plece, iar alții să preia ștafeta bucuriei, distracției și voii bune așezate sub cupola Ortodoxiei.  

Moment numai bun pentru a vedea Tinerețea în Ortodoxie în toată frumusețea ei! Oaspeți și totodată martori la predarea / primirea ștafetei bucuriei în Ortodoxie între cei 186 de copii au fost Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Părintele Tiberiu Ardelean și Președintele Consiliului Județean Arad, domnul Iustin Cionca.   

Tabloul de ansamblu, o reală bucurie: o mare de copii, căsuțe, brazi, mult verde, multă veselie, dezinvoltură, relaxare și mult albastru. Albastrul cerului coborât în zecile de tricouri însuflețite de purtătorii lor. Desigur, n-am putea să nu menționăm voioșii voluntari și surprinzătorii Preoți cu ecusoane de gât pe care cu greu îi puteai urmări în misiunea lor de organizare și așezare de zâmbete în sufletele copiilor încredințați spre grijă de părinții lor.  

„Este pentru prima dată când fetița noastră este plecată de lângă noi pentru atât de mult timp. Atât ea cât și noi am avut emoții, însă după ce am lăsat-o acolo am fost pe deplin liniștiți.”, ne-a mărturisit una dintre mămici.  

Iar ”vinovați” pentru liniștea părinților că în cele trei zile de tabără copiii vor fi bine sunt, poate, cei mai ”cool” organizatori (așa avea să exclame unul dintre copii când l-am întrebat cum au fost preoții organizatori) pe care copiii îi puteau avea în preajmă: Pr. Valentin Săvușcă, Pr. Florin Avram, Pr. Radu Sas, Pr. Gabriel Streulea, Pr. Sergiu Sandu, președintele Asociației Fiantropia, și Pr. Diacon Bogdan Noghiu. Iar în timpul petrecut la Căsoaia i-am văzut alergând, vorbind, zâmbind, organizând, și i-am văzut Preoți, părinți și prieteni ai copiilor în același timp.  

În cele trei zile petrecute de prima grupă de copii, activitățile au fost bogate și diversificate. 

„Fiecare zi începe cu rugăciunile de dimineață pe care le citesc, prin rotație , copiii. Mai apoi, continuăm cu exerciții de înviorare și micul dejun. După aceea, avem fel și fel de activități: de cunoaștere, de creație, de improvizație și competiții sportive. Am avut și o lecție de educație rutieră, precum și una de prim ajutor. Ziua ne-am dat pe tiroliană, am parcurs tot felul de trasee prin pădure. Fain de tot!  Spre seară, în jurul focului de tabără, distracție și voie bună, karaoke și prezentare de scenete. Fiecare activitate se încheie cu un scurt cuvânt rostit de către preoți, prin rotație, în care se prezintă principalele învățături desprinse. Și, bineînțeles, copiii au tot timpul întrebări”, ne-a spus Părintele Sergiu Sandu, normal, cu zâmbetul pe buze. 

Un zâmbet erau toți, și dacă ați crezut cumva că preoții știu doar să facă slujbe și să se roage, poate că ar fi trebuit să îi vedeți în mijlocul copiilor, la Căsoaia, iar pe Ierarhul arădean, șutând la poartă! 😊 Și, da, aflați că mulți dintre copii au cerut autografe de la preoți pe tricouri.  

„Sunt aici pentru că Biserica vă iubește, așa după cum ați văzut din activitățile desfășurate împreună cu părinții slujitori. Să știti că Dumnezeu vă iubește, prin oameni, prin părinții voștri, prin părinții slujitori și prin prin educatori. Faptul că vă aflați în această tabără înseamnă că v-ați desprins  fizic de familiile voastre, de părinții voștri, și v-ați conectat și mai mult între voi, frumoși, cuminți, educați, jucându-vă împreună pentru a vă bucura și mai mult de viață. Simțiți-vă aici, la Căsoaia, ca în Grădina Maicii Domnului, unde Arhiepiscopia Aradului, împreună cu Consiliul Județean Arad, prin voluntari, prin preoți și toți cei care s-au ocupat de organizarea acestei tabere, vă doresc doar binele. Vă felicit că ați ales să veniți în această tabără și sper să veniți și la anul. Jucați-vă, bucurați-vă de viață și să Îl aveți mereu în mijlocul vostru pe Hristos Dumnezeu, care iubește și copiii, și tinerii, și maturii. Tinerețe în Ortodoxie înseamnă că Biserica vă iubește. Să fiți sănătoși!”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul. 

„Vă mulțumesc că ne-ați făcut onoarea să fiți în această tabără și sper ca această poveste să se repete în fiecare an. Noi o să ne străduim să vă oferim mai multe posibilități pentru a vă simți bine aici. Așteptăm din partea voastră propuneri: ce am putea să mai facem aici pentru ca toți să ne simțim și mai bine decât în acest an, la Căsoaia. Să transmiteți părinților că avem aici un loc frumos, că vă așteptăm tot timpul. Mulțumesc Bisericii Ortodoxe pentru implicarea pe care o aveți în acest domeniu și să vă asigur de parteneriatul dintre instituțiile noastre, pentru că și noi ne dorin ca acești copii să crească aproape de Biserică, chiar în Biserică, și să învețe cum trebuie să ne comportăm ca și creștini.”, a spus Președintele Consiliului Județean Arad, domnul Iustin Cionca.  

Gânduri ale copiilor din prima grupă a taberei de vară de la Căsoaia, așezate la Panoul Bucuriei 

„Mi-au plăcut căsuțele, preoții erau activi, vreau să stau un an!” (Maia)
„Pentru mine această tabără a fost o experiență unică” 

„Părintele Gabriel Streulea este un om bun și cântă foarte frumos” 

„Mie mi-a plăcut focul de tabără și jocurile și rugăciunile” 

„Cel mai mult mi-a plăcut în tabără că mi-am făcut prieteni noi” 

„Mie mi-a plăcut în tabără deoarece mi-am făcut prietene noi. Dar cele mai deranjante au fost fetele de la etaj (săreau)”  

„A fost o tabără minunată, unde am întâlnit persoane de nota 10” 

„În această tabără toți sunt tare de treabă și sunt niște activități foarte frumoase” 

Și cum întotdeauna este cineva care punctul pe ”i”, unul dintre copii a lăsat scris că i-a plăcut că au făcut multe activități și că „am mâncat bun”.  

Acestea fiind zise, notate și învățate, s-a declarat închisă prima parte a taberei, începând ca de astăzi cea de a doua grupă să ia startul în aventura de la Căsoaia. 

Să ne tot fie ”TINEREȚE ÎN ORTODOXIE”! 

Sursa:https://www.glasulcetatii.ro/articol/3376/foto-tinerete-in-ortodoxie-in-tabara-de-la-casoaia-peste-180-de-copii-aradeni-prezenti-in-tabara-de-vara-organizata-de-asociatia-filantropia-a-arhiepiscopiei-aradului