Preoţii din cadrul Cercului Pastoral-misionar Nr. 3 Gurahonţ, coordonat de către preotul Moţ Aurelian Iulian, s-au întrunit, la Biserica ortodoxă cu hramul, în după-amiaza zilei de duminică 15 august, la Biserica ortodoxă cu hramul „Pogorârea Duhului Sfânt” din parohia Crocna, protopopiatul Sebiş.
În cadrul acestei întâlniri s-a săvârşit Sfânta Taină a Maslului, la care au participat credincioşii din parohia Crocna şi parohiile învecinate.
Din sobor au făcut parte: pr. Moț Iulian coordonatorul cercului, pr. Groza Ștefan de la parohia Tălagiu, pr. Vesa Ioan de la parohia Iosășel, pr. Bej Florin de la parohia Crocna, pr. Rocsa Sebastian de la parohia Pescari, pr. Tulcan Dănuț de la parohia Moneasa, pr. Lușcă Ciprian de la parohia Zimbru și pr. Zbârcea Teodor de la parohia Mădrigești.
Având în vedere că Sfântul Sinod a proclamat anul acesta, ca „Anul omagial al pastoraţiei românilor din afara României” și „Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor” , preotul Vesa Ioan de la parohia Iosășel a susținut următoarele teme:
- Cooperarea unităţilor de cult ale Bisericii Ortodoxe Române cu instituţiile publice de resort din România pentru desfăşurarea unor programe educaţionale, pastoral-misionare, administrative, liturgice, culturale în comunităţile româneşti din afara graniţelor ţării;
- Fenomenul migraţiei şi modul în care Biserica din ţară se raportează la această realitate.
În susținerea temei părintele Vesa spunea: în România, fenomenul migraţiei, realitate deosebit de complexă prin motivaţiile şi formele sale, apare ca rezultatul unor factori de eliberare de sub fostul regim totalitar comunist, al unei sărăcii provocate de perioada de tranziţie pe care o traversează ţara noastră şi al unor factori de atracţie pe care o exercită ţările vest europene.
Biserica noastră locală a început să se confrunte cu problema migraţiei, în special, după căderea regimului comunist şi deschiderea graniţelor ţării, când un număr semnificativ de credincioşi de pe teritoriul ei a început să emigreze spre ţările occidentale, în căutarea unui loc de muncă. Biserica a acordat o atenţie deosebită acestei realităţi, cerând insistent ca preoţii să se implice şi mai mult în asistenţa spirituală a credincioşilor ce locuiesc temporar în afara graniţelor ţării, trimiţând păstori , care să organizeze comunităţile de români , să celebreze pentru aceştia tainele sfinte şi să-i întărească în credinţă.
Grija pastorală faţă de credincioşii ei emigraţi în ţările occidentale determină Biserica să acorde o atenţie deosebită credincioşilor străini veniţi pe teritoriul ei, mai ales după căderea regimului comunist, ca investitori, ca muncitori ori refugiaţi din ţările în care este război. În funcţie de numărul lor, păstorii Bisericii vor căuta să le ofere o asistenţă spirituală corespunzătoare, organizând cateheza şi serviciile religioase, pe cât posibil, în limba lor maternă.
Răspunsurile la strana au fost date de grupul ,,Trifon Lugojan” al Catedralei Arhiepiscopale din Arad, condus de teologul Marinel Roz.
Au urmat discuţii şi au fost aduse completări de către ceilalţi preoţi.
În finalul întâlnirii, preotul paroh Bej Florin a mulţumit tuturor pentru participare.
Pr. Moţ Aurelian Iulian