Credincioșii din Parohia Groșeni în pelerinaj la mănăstiri din Banat

În data de 28.08.2021, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, credincioșii parohiei Groșeni, din protopopiatul Ineu, însoțiți de către părintele paroh, Preacucernicul Părinte Ic. Stavrofor Radu Sas, au avut parte de o aleasă bucurie duhovnicească, prin participarea la un pelerinaj la mănăstiri ortodoxe din jurisdicția canonică a Mitropoliei Banatului.

S-a deschis pentru credincioși astfel, un moment prielnic pentru rugăciune și adâncă contemplație duhovnicească, râvnind prin gestul lor de a urma calea Sfinților, dar mai ales calea către locașurile sfinte pentru a se întâlni cu Dumnezeu în mod tainic și pentru a primi ajutorul Său, binecuvântarea Sa și harul divin care să îi călăuzească pe calea mântuirii, căci spune Domnul nostru Iisus Hristos „veniți la Mine toți cei osteniți și împovărați, și Eu vă voi odihni pe voi”. Cu adevărat cercetarea Sfintelor Mănăstiri și împărtășirea sufletească de frumusețea vieții monahale este un prilej de odihnă sufletească, deși pentru mulți cei din lume s-ar părea a fi un efort fizic în plus, pentru o perioadă de relaxare din concediu. Dar, având conștiința prezenței lui Dumnezeu, a Maicii Domnului și a sfinților, creștinii pelerini au cercetat Sfintele Mănăstiri pentru a se întâlni cu Dumnezeu, fiind un răspuns temeinic la chemarea Mântuitorului din cartea Apocalipsa: „iată Eu stau la ușă și bat, de va auzi cineva glasul Meu și va deschide ușa, voi intra la el, și voi cina cu el, și el cu Mine”.
Itinerariul pelerinajului a fost:
Mănăstirea Hodoș-Bodrog, o vatră monahală cu o deosebită rezonanță în viața spirituală a credincioșilor eparhiei Aradului, unde credincioșii au avut bucuria de a primi binecuvântarea părintească și un cuvânt de înălțare duhovnicească din partea Preacuviosului Părinte Dr. Iustin Popovici, Consilier Cultural al Arhiepiscopiei Aradului;
Mănăstirea Timișeni, urmată de mănăstirile Fârdea, Izvorul lui Miron;
Mănăstirea Partoș, locul sfințit printr-o viață ascetică de către însăși Sfântul Mitropolit Iosif cel Nou de la Partoș;
Mănăstirea Dobrești, ctitorie Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, numele mănăstirii venind de la vechiul sat natal al părintelui patriarh;
Catedrala din Timișoara, a adus o încununare a pelerinajului nu doar prin frumusețea arhitecturală unică în țară, cât mai ales prin prilejul deosebit de a aduce o rugăciune pioasă și o cinstire deosebită moaștelor Sfântului Iosif.
Pelerinajul s-a încheiat cu succes, întrucât activitatea și-a atins scopul, de a apropia pe om de Dumnezeu, dar și de a-L simți pe Dumnezeu mai aproape de oameni. Părintele Radu aducând mulțumiri pelerinilor, și văzând împlinirea duhovnicească, a promis că prin ajutorul lui Dumnezeu, a Maicii Domnului, vor mai fi și alte pelerinaje pentru lauda lui Dumnezeu și întărirea în credință a credincioșilor parohiei.
Prof. Zau Raul