Sărbătoare în Parohia Firiteaz. Centrul de Tineret „Bucurie în Ortodoxie” a fost sfințit de Ierarhii arădeni, ÎPS Timotei și PS Emilian Crișanul

Centrul pentru Tineret „Bucurie în Ortodoxie” din Parohia Firiteaz a fost sfințit ieri, 15 august, de Ierarhii arădeni, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul.  

Deși ar putea părea o știre ca oricare alta, evenimentul de ieri din Parohia  Firiteaz, din Arhiepiscopia Aradului, a fost, cu siguranță,  cu mult mai mult decât atât. Și deși am putea găsi și enumera destule argumente care să ne susțină afirmația, ne vom opri pentru început la, poate, cel mai important dintre ele. Fără excepție, de fiecare dată, aura unui eveniment este dată de cel în al cărui nume oamenii se adună la un loc. Iar pentru momentul de ieri de la Firiteaz „Cel” nu poate fi scris decât cu literă mare. Căci Cel în al cărui nume comunitatea din Firiteaz s-a adunat a fost Dumnezeu, iar El a coborât din nou din cuvânt de Evanghelie și ne-a reamintit că „unde sunt doi sau trei, adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor.” (Matei 18,20).  

Am ajuns la Firiteaz, așa cum ne place să ajungem de obicei, un pic înaintea începerii evenimentului, tocmai pentru a surprinde din starea lucrurilor înainte ca ele să fie așezate într-un cadru formal. Înainte de a vizita Centrul care își aștepta binecuvântarea, am pășit în biserică. Nu știm dacă aflarea ei la ceas de sărbătoare (era ziua Adormirii Maicii Domnului, hramul bisericii din Firiteaz) sau emoția și starea de bine a celor care își așteptau Ierarhii au fost ”de vină”, însă căldura, lumina și veșmântul de sărbătoare al bisericii au avut impactul  acela al locului îndrăgit la prima vedere, la care să îți dorești să revii, deși încă ești acolo.  

Vecernia Arhierească, o altfel de ”petrecere între prieteni” 

La ora 17.00, clopotele au anunțat sărbătoarea de după sărbătoare, iar Ierarhii arădeni au fost primiți cu flori, pâine și sare, de un frumos sobor de preoți și diaconi, credincioși veniți din mai multe parohii și, bineînțeles, cei cărora le era de fapt dedicat întregul moment: copiii Firiteazului.  

Slujba Vecerniei Arhierești, frumoasă, demnă, o altfel de ”petrecere între prieteni”, girată de cea sub al cărei acoperământ era așezată întreaga zi, biserica din Firiteaz și Centrul de Tineret: Maica Domnului. Am zis despre Vecernie că a fost o altfel de ”petrecere între prieteni” pentru că exact acesta a fost gândul venit, privind spre cei adunați întru împreună-rugăciune, din tinda bisericii. Cu imaginea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei așezat în tronul arhieresc, a Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul săvârșind slujba Vecerniei înconjurat de un frumos, tânăr și prietenesc sobor de preoți și diaconi, a copiilor de toate vârstele îmbrăcați în straie populare, cu imaginea nașilor sărbătorii, familia Bălan, străjuind cu lumânări în mâini întreaga ”întâmplare”, ni s-a destăinuit o bucată de Românie în cel mai frumos și profund sens al său. Prietenie și bucurie în Ortodoxie, în care și-au unit mâinile pentru a da o șansă de bine României de mâine Ierarhi, preoți, diaconi, autorități locale și județene, și mulți oameni de bine. 

Sfințirea Centrului de Tineret „Bucurie în Ortodoxie”  

Deloc întâmplător am lăsat numele tânărului Părinte care a ”tulburat apele” la Firiteaz, o comunitate mică după numărul credincioșilor, dar mare după valoarea faptelor. Este vorba de Părintele Vlad-Sergiu Sandu, slujitorul Altarului bisericii care ieri și-a serbat hramul și căreia i-a făcut, prin strădanie, dăruire și implicare, un dar cu totul aparte: un Centru de Tineret, unde tinerii să poată desfășura diferite activități și să descopere multă „Bucurie în Ortodoxie”.  

Șapte luni și trei zile! Știm, sună a titlu de film, și poate și este: un ”film” frumos în care Dumnezeu i-a scos în cale Părintelui Vlad-Sergiu Sandu oamenii potriviți dispuși să întindă mâna de ajutor potrivită pentru a împlini în doar 7 luni și 3 zile Centrul „Bucurie în Ortodoxie”: Arhiepiscopia Aradului, Consiliul Județean, Primăria Firiteaz, Asociații arădene și mulți, mulți oameni de bine cărora, în cuvântul de mulțumire, Părintele de la Firiteaz s-a arătat deplin recunoscător. De altfel, credem noi, ei fiind primii care au înțeles mesajul care străjuiește unul dintre pereții Centrului: ”Fii Bucurie pentru cei pe care i-a așezat Dumnezeu în viața ta!”, și care, nevăzut, prin faptele lor s-au așezat în mantia cu care Maica Domnului ocrotește copiii, fapt atât de frumos și sugestiv arătat prin chiar prima icoană care te întâmpină la intrarea în „Bucurie în Ortodoxie”. 

Urmează apoi o Sală a zâmbetelor, o Sală a prieteniei, bucătăria, un grup sanitar și multe mesaje prin care tinerii care îi vor trece pragul vor ști, dar mai ales vor simți că sunt bineveniți.  

În părinteștile cuvinte de învățătură, atât Înaltpreasfințitul Părinte Timotei cât și Preasfințitul Părinte Emilian și-au arătat bucuria și mulțumirea ”investiției” în ziua de mâine prin înfăptuirea acestui loc pentru tineri, în imediata vecinătate a bisericii din Firiteaz și în sânul Arhiepiscopiei Aradului, unde aceștia vor descoperi taina păstrată de peste veacuri de părinții și mai ales bunicii lor: în Ortodoxie este bucurie. Gândul Ierarhilor a fost și este și gândul nostru: Doamne dă, ca în fiecare parohie să fie câte o „Bucurie în Ortodoxie”! 

Sursa:https://www.glasulcetatii.ro/articol/3352/foto-sarbatoare-in-parohia-firiteaz-centrul-de-tineret-bucurie-in-ortodoxie-a-fost-sfintit-de-ierarhii-aradeni-ips-timotei-si-ps-emilian-crisanul