Slujire Arhierească în Parohia Prunișor

În Duminica a 6-a după Pogorârea Duhului Sfânt, comunitatea eclesială din Prunișor, Protopopiatul Sebiș, a primit vizita Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. Înaltpreasfinția Sa a fost întâmpinat de către Preaonoratul Părinte Beni Ioja – protopopul Sebișului, de părintele paroh Florin Avram și părintele diacon Bogdan Noghiu.
La orele dimineții a avut loc sfințirea clopotului din cimitirul satului, la care au participat părintele profesor și inspector bisericesc Tiberiu Ardelean și părintele arhidiacon Condurache Claudiu, în prezența domnului primar Cristian Feieș, a oficialităților centrale și locale și a credincioșilor din parohia Prunișor.
După aceasta a urmat sfințirea monumentului eroilor din centrul satului, unde s-au adăugat și patru militari care au străjuit monumentul, arătând dragostea și respectul pentru eroii căzuți pe câmpurile de luptă. La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a accentuat valoarea cinstirii eroilor, făcând legătură cu valoarea liturgică a cimitirelor în contextul anului comemorativ.
În jurul orei 10 s-a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de către corul parohiei, condus de tânărul teolog Denis Roșu-Drăgan.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre ,,Lucrarea harului dumnezeiesc” (în baza citirilor scripturistice: Rom. 12, Mt. 9), care potrivit rugăciunii de la hirotonie ,,pe cele neputincioase le vindecă și pe cele cu lipsă le împlinește”, ajută fiecăruia să desăvârșească darul primit spre mântuire. Sfântul Apostol Pavel, însuși, dă ca pildă reușita misiunii sale care, deși împlinită printr-o fire slabă, s-a întărit cu dar de sus. Credincioșii pot lua astfel îndemnul de a întreține conștiința ajutorului divin mai ales sub semnul Sfintei Cruci prăznuită în această duminică când parohia înscrie ca dobândă îngrădirea cimitirului, înzestrat cu un clopot și restaurarea monumentului eroilor, oglindind astfel jertfelnicia în aria Bisericii și societății.
La finalul slujbei, părintele paroh a primit din partea chiriarhului, scrisoare de mulțumire pentru osteneala și jertfa depusă. A urmat apoi cuvântul de mulțumire rostit de către părintele Florin Avram, adresat Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepscop al Aradului, preoților prezență, domnului primar, oficialităților locale și centrale, domnului director adjunct Silviu Sgârcea și tuturor credincioșilor prezenți.
În semn de mulțumire și recunoștință, părintele Florin a dăruit Părintelui Arhiepiscop o icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos și un buchet de flori.
Protos. Iustin Popovici