Teatrul ca instrument de educație și dezvoltare personală, în Parohia Chesinț

,,Copiii sunt mâinile cu care ne prindem de rai„–Henry Ward Beecher
Teatrul este un instrument de bază în educația și dezvoltarea personală a celor mici și un context ideal pentru ca ei să își întâlnească poveștile preferate și să interacționeze cu personajele favorite.

Săptămână aceasta copiii de la Centrul de Recreație si Dezvoltare Personală „Sfântul Stelian” din Chesinț s-au bucurat din plin de două activități din lumea fascinantă a teatrului.
La invitația părintelui Florin Ardeuan și a doamnei director Ramona Ardelean, Atelierul de Joacă și Povești, coordonat de Anca Artimon, a poposit la Chesinț. Timp de două ore, copiii au învățat cum pot folosi întunericul și lumina pentru a spune povești. Fiecare participant la atelier a construit un teatru de umbre în miniatură, cu ecran și siluete și, la final, au fost pe rând actori și spectatori ai poveștii „Căsuța din oală”. La plecare au luat teatrul acasă și ei vor putea oricând să lumineze întunericul cu o poveste cunoscută sau inventată de ei.
Acest atelier a fost organizat în parteneriat cu Primăria Comunei Zăbrani, Atelierul de Joacă și Povești, Școala Gimnazială „Adam Muller Guttenbrunn” Zăbrani, Biblioteca Județeană A. D. Xenopol Arad, Parohia Ortodoxă Chesinț, Fototeca Arad și Asociația Synchro Art Zăbrani.
A doua activitate a fost cea coordonată de actrita Georgiana Popan. Copiii prezenți au călătorit în lumea minunată a poveștilor, au interpretat roluri și au învățat jocuri noi, dar au deprins și multe învățături și virtuți precum generozitatea, dreptatea, curajul, prietenia, iubirea, credința, bunătatea.
Prin astfel de activități, valorile, modelele, principiile sunt vii și prind viață prin joc, fiind prezentate pe înțelesul copiilor și pot fi repetate și însușite în mod firesc. Totodată, prin teatru și jocuri educative, ei se dezvoltă armonios și sănătos într-un spațiu creativ, iar inocența și candoarea copiilor de azi va duce la omul creștin, bun, moral și iubitor de maine.

Dir.prof. Ardelean Ramona