Arhiepiscopul Aradului a participat la ceremoniile dedicate eroilor de la Păuliș

Sâmbătă, 18 septembrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a participat alături de autoritățile arădene la ceremoniile dedicate celei de-a 77-a comemorări a eroilor de la Păuliș, ce și-au pierdut viața în bătălia purtată în zona Păulișului, în septembrie 1944.

Evenimentele au debutat cu o ceremonie de depuneri de coroane și jerbe de flori la bustul cpt. erou Ioan Fătu din Păuliș, apoi la Cimitirul Eroilor din Radna, unde Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, dimpreună cu un sobor de preoți, a oficiat slujba de pomenire a eroilor din Detaşamentul Păuliş şi a evocat martiriul elevilor Şcolii de Subofiţeri Radna. Următoarea oprire, în acest periplu comemorativ, a fost în cimitirul eroilor de la Radna, unde după slujba de parastas s-au depus jerbe de flori.

Mai apoi la Biserica Ortodoxă din comuna Păuliş, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, înconjurat de un  sobor de preoți, a săvârșit slujba parastasului în memoria eroilor.

După aceasta, manifestarea centrală a zilei a avut loc la Monumentul Eroilor de la Păuliş, aflat lângă DN7, unde s-a desfăşurat un ceremonial militar-religios, urmat de prezentări a ceea ce s-a întâmplat în 1944, cuvântări ale oficialităţilor, depunere de coroane și un frumos moment artistic prezentat de elevii din Păuliș.

În cuvântările rostite la aceste momente, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a evidențiat eroismul tinerilor elevi ai Școlii de Subofițeri din Radna, de acum 77 de ani.

Ceremoniile s-au încheiat prin defilarea Gărzii de Onoare a Batalionului 191 de Infanterie Colonel „Radu Golescu”.

Protos. Iustin Popovici

Remember

Manifestările comemorează luptele duse de armata română pentru apărarea Defileului Mureş şi Criş în faţa trupelor horthyste, în septembrie 1944. În linia întâi a luptei au intrat elevii şcolii de subofiţeri Radna. Pe Valea Mureşului şi-a continuat înaintarea Divizia hortysto-ungară „Budapesta”, cu un efectiv de circa 20.000 de militari, înaintarea fiindu-i oprită în zona Păulişului de către un detaşament român format din trei batalioane de elevi de la Şcoala de subofiţeri în rezervă de la Radna, un batalion din Regimentul 9 Infanterie şi Divizionul 61 Artilerie Grea, numărând în total puţin peste 1.800 de militari. Ostaşii români au rezistat eroic timp de o săptămână unui inamic superior atât ca număr, cât şi ca tehnică de luptă, până la sosirea în zonă a marilor unităţi române şi sovietice care i-au determinat pe inamici să se retragă.