Corul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” din Arad va participa la Concursul Internațional de Muzică sacră din Bialystok – Polonia

În perioada 23 – 26 septembrie 2021, Corul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” din Arad va participa la Concursul Internațional de Muzică sacră din Bialystok, principalul centru cutural din Estul Poloniei și inima comunității ortodoxe din Polonia.

Participarea Corului arădean are loc la împlinirea a 40 de ani de la înființarea acestui prestigios concurs, cu binecuvântarea și părinteasca purtare de grijă a Ierarhilor arădeni, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul.

„Punctul forte al Festivalului constă nu numai în bogăția uimitoare, spirituală și artistică a repertoriului, ci și în determinarea incredibilă a organizatorilor, pentru care nimic nu este imposibil. Au reușit să adune în jurul lor atât iubitori de muzică devotați, cât și autorități muzicale incontestabile – adevărați erudiți cu conexiuni … sunt o valoare inerentă și un sprijin al Festivalului aproape de la bun început) și alți compozitori, dirijori, critici de muzică care fac parte din juriu , care iau rolul de consultanți ai festivalului în mod permanent sau rotațional … Toate acestea au un impact direct asupra calității Festivalului.”, spun organizatorii.

La concurs participă peste 20 de coruri din mai multe țări.

Emoțiile noastre, ale arădenilor, vor urca pe scena din Bialystok împreună cu Corul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin”, în data de 25 septembrie.

Pe lângă concurs, în 24 septembrie 2021, Corul psaltic Sfântul Ioan Damaschin din Arad va susține un concert de muzică bisericească în Varșovia – Polonia.

Sunt tineri, sunt frumoși, sunt ai noștri, cântă dumnezeiește (am mai spus-o și cu alte ocazii), așadar nu ne rămâne decât să le urăm succes și să facă ce știu ei cel mai bine: să ajungă la sufletele tuturor celor care îi vor asculta!

***

Corul „Sfântul Ioan Dmaschin” s-a înființat în anul 2008, la inițiativa unor elevi seminariști din Arad în frunte cu elevul Daniel Alb, din dragoste de Dumnezeu și de cântarea bisericească. În componența Corului psaltic se găsesc preoți, diaconi, studenți teologi, elevi seminariști și tineri din diferite domenii de activitate.

Repertoriul Corului este format din cântări bisericești, bizantine și locale, colinde și cântece patriotice. A cântat la numeroase slujbe bisericești și a susținut concerte în cadrul Arhiepiscopiei Aradului, dar și în Eparhiile învecinate: Arhiepiscopia Timișoarei, Episcopia Caransebeșului, Episcopia Devei și Hunedoarei. De asemenea, a cântat la slujbe bisericești și a susținut concerte în Diaspora: Dortmund, Ulm, Augsburg, Gyula, Bătania, Viena, Praga.

În anul 2014 a participat la Concursul Național de Muzică bisericească ”Tineri, lăudați pe Domnul!”, organizat de Patriarhia Română, unde a obținut premiul al II-lea.

Din anul 2018, dirijorul Corului psaltic este Părintele Gabriel Streulea.

Sursa:https://www.glasulcetatii.ro/articol/3516/corul-psaltic-sfantul-ioan-damaschin-din-arad-va-participa-la-concursul-international-de-muzica-sacra-din-bialystok-polonia