În fiecare an, la data de 8 septembrie, arădenii sărbătoresc cu multă bucurie Nașterea Maicii Domnului, cea dintâi sărbătoare mare de la începutul anului bisericesc.
Slujba de Priveghere
În seara de ajun a sărbătorii Nașterii Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârșit slujba Vecerniei cu Litie în altarul de vară din curtea Mănăstirii Arad-Gai. La finalul acesteia, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură despre această mare sărbătoare.(https://www.glasulcetatii.ro/articol/3457/foto-priveghere-arhiereasca-la-manastirea-gai-in-ajunul-nasterii-maicii-domnului)
Din sobor a făcut parte, pe lângă alți părinți slujitori: Pr. Gheorghe Gligor, vicar eparhial, Pr. Silviu Faur, consilier eparhial şi Pr. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial.
Slujbele au continuat pe întreg parcursul nopţii, săvârşindu-se Taina Sfântului Maslu, Sfânta Liturghie de noapte, Ceasurile liturgice, Slujba Aghiasmei mici, Acatistul Naşterii Maicii Domnului.
Sfânta Liturghie Arhierească
În ziua praznicului, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie arhierească în altarul de vară din curtea mănăstirii. Din sobor a făcut parte, pe lângă alți părinți slujitori: Pr. Silviu Faur, consilier eparhial și Protos. Matei Buliga, starețul Mănăstirii Dobrești.
Cuvântul de învățătură rostit de către Chiriarhul nostru a fost despre ,,Maica luminii” (în baza citirilor scripturistice ale praznicului: Filip. 2; Luca 10), numire reprezentativă între multe altele, ce s-a dat Maicii Domnului, într-o legătură cu Mântuitorul, Care este Lumina lumii, cum Însuși a arătat, Maica Domnului slujind planul dumnezeiesc de mântuire prin nașterea Fiului lui Dumnezeu. Prin Maica Domnului s-a împlinit iconomia întrupării Domnului privind formarea pentru viață și misiune, amintind o întreagă istorie prin familia de neam ales și păstrarea tradițiilor sfinte, bucurându-se de răsplătireaa cerească. Ascultarea de Dumnezeu, ca virtute, și stăruirea în aceasta oglindește și binecuvântările ce le revarsă peste Biserică și credincioșii care o cinstesc, a arătat Înaltpreasfinția Sa.
Răspunsurile liturgice, atât seara la Priveghere cât şi în ziua de praznic, la Sfânta Liturghie, au fost date de studenţi şi seminarişti de la şcolile teologice arădene.
Protos. Dr. Iustin Popovici