Pr. Gheorghe Bozian a trecut la Domnul (1933 – 2021) – 64 de ani de slujire preoțească în ogorul Bisericii lui Hristos

Părintele Gheorghe Bozian s-a născut în comuna Semlac, județul Arad, la 25 iulie 1933, din părinții Ioan și Valeria. Urmează cursurile școlii primare în Semlac, în anii grei ai războiului, când tatăl este plecat pe front.

Cursul inferior al liceului îl urmează la Colegiul ,,Moise Nicoară” din Arad, dar datorită faptului că părinții sunt declarați ,,chiaburi”, îi este interzis să susțină examenul de admitere pentru cursul superior la același liceu. Va fi admis însă la cursul superior de la Liceul Comercial din Arad (actualul Colegiu Economic), unde în 1952 va obține diploma de bacalaureat cu rezultate foarte bune și calificarea de contabil.
Cu toate că este dornic să devină inginer agronom, datorită situației speciale a familiei, la recomandarea preotului paroh din Semlac și cu binecuvântarea episcopului Andrei Magieru al Aradului, va urma cursurile Institutului Teologic din Sibiu între anii 1952-1956, absolvind cu media la examenul de licență 10 – excepțional.
Se căsătorește în anul 1957 cu domnișoara Cornelia Don din Curtici și în luna iunie, la Praznicul Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, este hirotonit preot de către vrednicul de pomenire episcop Andrei Magieru al Aradului, pe seama parohiei Șepreuș. La 1 ianuarie 1959 este numit preot în parohia Curtici, ca urmare a transferului părintelui Miron Bălan la Comlăuș.
Având o pregătire excepțională și calități alese, este numit în anul 1965 ,,misionar protopopesc”, iar după câțiva ani, Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist, pe atunci episcop al Aradului, îl numește misionar eparhial. Începând cu data 1 martie 1975, în vremea păstoririi episcopului Visarion Aștileanu, va îndeplini funcția de consilier economic, iar mai târziu și pe cea de consilier bisericesc. Se retrage din aceste funcții, dar după înscăunarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei Seviciu la Arad, este chemat la slujirea de vicar al Episcopiei Aradului. De la parohia Curtici se pensionează la 1 mai 2014, dar va fi nelipsit de la altarul bisericii, până în dimineața zilei de duminică, 26 septembrie 2021, când Dumnezeu îl cheamă în Împărăția Sa.
Părintele Gheorghe Bozian, va rămâne în amintirea tuturor celor care l-am cunoscut, omul bucuriei, devotat slujirii lui Dumnezeu și semenilor, lucrător neîntrecut în ogorul Bisericii. Pomenirea lui va rămâne neștearsă din inimile curticenilor prin măreața biserică, de a cărei zidire s-a îngrijit necontenit, dar și prin toată dragostea care a sădit-o în cei 62 de ani de slujire în comunitatea noastră. Fie-i țărâna ușoară și memoria veșnic binecuvântată!
Cu prețuire și recunoștință pentru toată susținerea și dragostea arătată,
pr. prof. Flavius – Alexandru Lazăr