Praznicul Înălțării Sfintei Cruci la Mănăstirea Feredeu și sfințire de troiță la Pâncota

Înălțarea Sfintei Cruci este un Praznic al bucuriei, pentru că, prin Cruce, Hristos a biruit moartea și ne-a dat viața cea veșnică din marea Sa iubire de oameni și din planul de mântuire al lumii (cf. Ioan 3, 16).
La Mănăstirea Feredeu de lângă Șiria, hramul este tocmai această sărbătoare a Crucii. Pentru obștea acestei sfintei mănăstiri și pentru Părintele Stareț Ilarion Tăucean, ziua praznicului a fost deosebită pentru că l-au avut în mijlocul lor pe Chiriarhul Eparhiei Arădene, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei.
Astfel, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoți și diaconi și a rostit un bogat cuvânt de învățătură despre jertfa Mântuitorului nostru Iisus Hristos. În cuvântul său, Chiriarhul a prezentat ,,Învățătura praznicului” (cf. I Cor. 1; Ioan 19), ce se referă la momentul găsirii Sfintei Cruci în urma cercetărilor, prin grija Împărătesei Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, și arătarea acesteia mulțimii credincioșilor din Ierusalim și pelerinilor prezenți la Locurile Sfinte, dar și la faptul că toți cinstitorii sunt înălțați prin ea, prin aceea că se împărtășesc din jertfa mântuitoare care slobozește din osânda păcatului, înălțând împreună cu rugăciunea, care se definește ca înălțare a sufletului, dobândind de sus dar ceresc spre sfințirea vieții. Biserica însăși, ca trup tainic al Domnului, cuprinzând pe toți creștinii, îi înalță mereu peste mulțimea încercărilor, sub semnul Crucii.
Răspunsurile la slujbă au fost date de către Corul bărbătesc al Parohiei Covăsânț și de către grupul de psalți ai Mănăstirii Feredeu.

Sfințire de troiță în Parohia Pâncota
La ceas de seară, IPS Părinte Timotei a fost primit de către preoții și credincioșii Parohiei Pâncota din Protopopiatul Lipova. S-a slujit Vecernia și Acatistul Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, Mitropolitul Banatului, ale cărui sfinte moaște se află la Catedrala Mitropolitană din Timișoara.
După săvârșirea vecerniei și a acatistului, toți cei prezenți, în frunte cu Arhiepiscopul Aradului, Protopopul Lipovei s-au deplasat la sediul garnizoanei de pompieri voluntari ai orașului Pâncota, unde s-a sfințit o troiță (monument) dedicat POMPIERILOR. Această troiță va veghea și ca păzitoare a intersecției din fața garnizoanei, unde s-au petrecut multe accidente rutiere grave, soldate cu victime omenești, așa cum a relatat primarul Pâncotei, Domnul Dan Pocriser. Mai menționăm și faptul că ziua de 13 septembrie a constituit Ziua Pompierilor, referindu-ne aici la lupta de la Dealul Spirii din 13 septembrie 1848, când pompierii au luptat contra armatei otomane, iar Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș este considerat ocrotitorul pompierilor din România.
La final, s-au adresat cuvinte de mulțumire Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop, pentru prezența în mijlocul credincioșilor din Pâncota și pentru slujba de sfințire iar toți cei prezenți au fost invitați la o agapă comună.

Arhid. Claudiu Condurache