Tabăra de la Căsoaia aflată în administrarea Consiliului Județean Arad a fost înzestrată și duhovnicesc. Mai cu seamă Praznicul Înălțării Sfintei Cruci, 14 septembrie a anului mântuirii 2021, a fost ziua în care la apus de soare, Tabăra de la Căsoaia aflată în latura nord-vestică a Munților Zarandului într-un cadru natural care poate fi asemănat ușor cu un colț de rai, a devenit pentru câteva zeci de minute un loc de împreună rugăciune pentru preoții și credincioșii care s-au adunat din localitățile din apropiere sau din zone mai îndepărtate veniți pentru sfințirea unei frumoase Troițe.
Troița a fost ridicată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei și a Preasfințitului Episcop Vicar Emilian Crișanul, drept mulțumire adusă Lui Dumnezeu pentru reușita primei ediții a Taberei Creștine ”Tinerețe în Ortodoxie” – Căsoaia 2021, organizată de către Asociația Filantropia a Arhiepiscopiei Aradului cu sprijinul Consiliului Județean Arad, în perioada 17-21 august 2021, la această tabără participând 186 de copii din mai multe parohii din cuprinsul Arhiepiscopiei Aradului și ale cărei ecouri sunt încă vii și proaspete în mintea tinerilor participanți.
Slujba de sfințire a Troiței s-a săvârșit în prezența domnului președinte al Consiliului Județean Arad Iustin Cionca, a domnului vicepreședinte Ionel Bulbuc în calitate de gazde și a numeroși credincioși veniți din Parohia Semlac însoțiți de domna primar Letiția Stoian, precum și a unor tineri care au luat parte la Tabăra ”Tinerețe în Ortodoxie” și care au ținut să revadă locul în care s-au bucurat în timpul taberei. Sfințirea s-a săvârșit de către un sobor de nouă preoți avându-l în frunte pe Preacucenicul Părinte Gligor Gheorghe -vicar eparhial, din sobor au mai făcut parte P.C. Părinte Flavius Petcuț, protopop al Aradului, Preacuviosul Părinte Protosinghel Emanuel Cucu de la Mănăstirea Feredeu, P. C. Părinte Valentin Săvușcă de la Parohia Miniș, P.C. Părinte Alin Pingică de la Parohia Arăneag, P.C Părinte Giani Achim de la Parohia Dud, P.C Părinte Florin Păiușan de la Parohia Târnova, și P.C Părinți Crăciun Felician și Ciprian Tripa de la parohia Semlac. Răspunsurile liturgice au fost date de către corul Parohiei Semlac
La finalul slujbei de sfințire Preacucernicul Părinte Vicar Gheorghe Gligor a ținut un bogat cuvânt de învățătură în care a expus istoricul prăznuirii Sfintei Cruci precum și semnificația practico- liturgică a înălțării unei Cruci sau Troițe, mulțumind mai apoi gazdelor evenimentului și celor care s-au ostenit cu donarea (credincioasa Pleșa Maria din Viena și credinciosul Simeon Borteș din Semlac), confecționarea, înălțarea și înfrumusețarea acestui semn al biruinței care este Sfânta și de viață făcătoare Cruce.
Pr. Ciprian Cristian Tripa