În perioada 7 – 14 septembrie 2021, în Parohia Moțiori, din cadrul Protopopiatului Ineu, păstorită din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, de Părintele Paroh Ciprian Petru Sălăvăstru, s-au desfășurat mai multe evenimente duhovnicești.
Bucuria praznicului Nașterea Maicii Domnului a fost marcată de împlinirea a trei ani de la primirea Icoanei Maicii Domnului „Dulcea Sărutare”, pictată în Mănăstirea Vatoped a Sfântului Munte Athos, prilej în care s-a săvârșit slujba Vecerniei cu Litie și procesiune în jurul Bisericii cu Icoana Maicii Domnului. Pe lângă credincioșii parohiei de diferite vârste, ne-au bucurat cu prezența și cu rugăciunea Părintele Florin Borca de la Parohia Șepreuș, fost preot paroh în Moțiori, care ne-a pus la suflet și un cuvânt duhovnicesc, dar și Părintele Florin Culda, de la Parohia Vasile Goldiș, fiu al parohie noastre.
Șirul evenimentelor duhovnicești a continuat sâmbătă 11 septembrie în prezența copiilor și a școlarilor. Ei au luar parte la săvârșirea Utreniei, a Sfintei Liturghii, a Tedeumului pentru începerea anului școlar, iar după masă au participat la slujba Vecerniei urmată de Taina Spovedaniei pentru copiii și școlarii parohiei.
Ziua de duminică, 12 septembrie, ne-a găsit tot în rugăciune. La obișnuitele slujbe de dimineață, pe lângă credincioșii parohiei, foarte mulți copii și școlari s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului Iisus Hristos în cadrul Sfintei Liturghi.
După amiaza zilei de duminică, bucuria celor prezenți a fost întregită de prezența preoților din cadrul Cercului Pastoral Misionar Ineu, sub îndrumarea Prea Onoratului Părinte Adrian Zaha, Protopopul Ineului. Din sobor au făcut parte Pr. Mircea Oală – Parohia Șicula, Pr. Constantin Ilica – Parohia Apateu, Pr. Dan Turean – Parohia Ineu, Pr. Radu Belle – Parohia Chereluș, Pr. Marius Braiț – Parohia Cermei, Pr. Dănuț Leahu – Parohia Mocrea, Pr. Flavius Lazea – Parohia Iermata și Pr. Paroh Ciprian Sălăvăstru.
Părintele Protopop Adrian Zaha a rostit un bogat cuvânt de învățătură, făcând referire la Maica Domnului, a cărei odovanie a Praznicului Nașterii o săvărșim astăzi, dar și la sărbătorile Sfintei Cruci, prin prisma duminicii de dinaintea Înălțării Sfintei Cruci în care ne aflăm. În cuvântul său, Părintele a evidențiat prefigurările cinstirii Sfintei Cruci în Vechiul Testament, prin șarpele de aramă înălțat pe cruce din timpul lui Moise, ajungând la jertfa mântuitoare a Domnului Hristos. Crucea reprezintă lungimea, lătimea și înălțimea dragostei lui Dumnezeu pentru noi, a concluzionat părintele.
Referatul cercului a fost susținut de Părintele paroh Ciprian Petru Sălăvăstru, având ca titlu „Primele cimitire creștine și grija Bisericii și a credincioșilor din primele veacuri pentru organizarea acestora. Martirologiile.” În susținerea referatului, părintele a arătat modul în care creștinii au văzut locurile în care erau înmormântați creștinii ca „locuri sacre”. Motivul pentru care au fost şi sunt considerate „sacre” rezultă din aceea că trupurile creştinilor, care au primit în viaţă harul Sfintelor Taine şi ierurgii după ce au fost pregătite cu multă grijă de către persoane evlavioase, sunt apoi depuse cu deosebită grijă în locul „de odihnă”, spre a aştepta Învierea cea de obşte. De asemenea părintele a prezentat și câteva date referitoare la definirea martirologiilor, precum la existența acestora cu diferitele caracteristici.
La finalul acestei seri duhovnicești, părintele paroh a mulțumit Părintelui Protopop Adrian Zaha pentru cuvântul de învățătură, preoților împreună rugători, oficialităților locale, reprezentate prin Domnul Primar Ioan – Sorin Dănilă și Domnul Viceprimar Dorel – Ioan Druțău, și tuturor celor care au luat parte la acest demers duhovnicesc.
Ziua Hramului Bisericii „Înălțarea Sfintei Cruci” a fost de asemenea un prilej de bucurie pentru credincioșii Parohiei Moțiori, deoarece au văzut împlinită o veche dorință a lor, și anume, așezarea pe fațada bisericii a icoanei hramului cu o dimensiune aproximativ de 2,30/ 3 metri.
Bucuria Hramului a fost dublată de prezența Părintelui Daniel Pavel de la Parohia Șilindia, împreună cu un grup de cântăreți care ne-au emoționat prin cântarea frumoasă și răspunsurile liturgice date la slujba Vecerniei cu Litie.
În dimineața zilei de hram după săvârșirea Utreniei ne-am înălțat duhovnicesște odată cu înălțarea Sfintei Cruci și cu săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii, iar mai apoi Slujba Aghiasmei Mici. De asemenea ne-am bucurat de vizita Părintelui Florin Culda, din Parohia Vasile Goldiș, ca la ceas de seară prin Acatistul Sfintei Cruci, să încununăm ziua hramului.
Pr. Ciprian Petru Sălăvăstru
Parohia Moțiori