10 octombrie, Ziua mondială a sănătăţii mintale

Ziua mondială a sănătăţii mintale este marcată în fiecare an, în ziua de 10 octombrie.

Instituită în 1992 de Federaţia Mondială pentru Sănătate Mintală (World Federation for Mental Health – WFMH), această zi are ca scop creşterea gradului de conştientizare şi educare, la nivel mondial, în ceea ce privește sănătatea mintală.

Tema din 2021 este „Sănătatea mintală într-o lume inegală”.

„Această temă, aleasă pentru 2021, va evidenția faptul că accesul la serviciile de sănătate mintală rămâne inegal, între 75% și 95% dintre persoanele cu tulburări mintale din țările cu venituri mici și medii nu pot accesa deloc serviciile de sănătate mintală și accesul în țările cu venituri ridicate nu este mult mai bun. Lipsa investițiilor în sănătatea mintală disproporționată față de bugetul general de sănătate contribuie la lacuna în tratamentul sănătății mintale”.

„Multe persoane cu o boală mintală nu primesc tratamentul la care au dreptul și pe care îl merită și împreună cu familiile și îngrijitorii lor continuă să experimenteze stigmatul și discriminarea. Decalajul dintre cei care au și cei care nu au crește din ce în ce mai mult și există o nevoie nesatisfăcută continuă în îngrijirea persoanelor cu probleme de sănătate mintală”, se precizează pe site-ul instituţiei.


Biserica Ortodoxă Română, un actor principal în menţinerea sănătăţii românilor


Potrivit paginii dedicate evenimentului, „Campania Zilei Mondiale a Sănătății Mintale din 2021 Sănătatea mintală într-o lume inegală ne va permite să ne concentrăm asupra problemelor care perpetuează inegalitatea în sănătate mintală la nivel local și global. Vrem să sprijinim societățile civile să joace un rol activ în combaterea inegalităților din zonele lor locale. Vrem să încurajăm cercetătorii să împărtășească ceea ce știu despre inegalitatea în sănătatea mintală, inclusiv idei practice despre cum să abordăm acest lucru”.

„Ne aflăm din nou în mijlocul unei alte crize globale care are ca rezultat extinderea inegalităților în materie de sănătate, economice și sociale. Campania Zilei Mondiale a Sănătății Mintale din 2021 ne oferă o ocazie să ne reunim și să acționăm împreună pentru a evidenția modul în care inegalitatea poate fi abordată pentru a ne asigura că oamenii sunt capabili să se bucure de o bună sănătate mintală”.

Tulburările psihice și neurologice reprezintă mai mult de 10% din bolile la nivel global. Persoanele cu tulburări mintale severe, cum ar fi schizofrenia, decedează cu 10-20 de ani mai devreme decât populația generală.

Suicidul curmă viața a aproape 800.000 de persoane în fiecare an (1 persoană la fiecare 40 de secunde) și este a doua cauză de deces în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani, iar 1 din 5 copii și adolescenți are o tulburare mintală.

Foto credit: pexels.com

10 octombrie, Ziua mondială a sănătăţii mintale