Cerc misionar în Parohia Cil

Parohia Cil, protopopiatul Sebiş a găzduit duminică  10.10.2021, întrunirea preoţilor din cadrul Cercului Pastoral-misionar  Nr.3 Gurahonţ, coordonat de către preotul Moţ Aurelian Iulian.

Întrunirea a debutat la ora 1600 prin oficierea Sfintei Taine a Maslului, la care au participat credincioşi din parohia Cil.

Din sobor au făcut parte: pr. Moț Iulian coordonatorul cercului, pr. Groza Ștefan de la parohia Tălagiu, pr. Bej Florin de la parohia Crocna, pr. Rocsa Sebastian de la parohia Pescari, pr. Lușcă Ciprian de la parohia Zimbru, pr. Cristea Silviu de la parohia Gura Văii, pr. Pasc Darius de la parohia Bonțești, pr. Zbârcea Teodor de la parohia Mădrigești, pr. Curechean Alin de la parohia Cil, și pr. Bele Raul de la parohia Secaș.

Având în vedere că Sfântul Sinod a proclamat anul acesta, ca  „Anul omagial al pastoraţiei românilor din afara Românieiși Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor , preotul Pasc Darius de la parohia Bonțești a susținut următoarele teme:

  1. Mărturii scripturistice despre semnificaţia şi valoarea spirituală a cimitirului;
  2. Cimitire din România reprezentative prin istoria lor şi prin personalităţile înhumate în cuprinsul lor.

În susținerea temei părintele spunea: Cimitirul este locul unde se termină cu păcatul şi, în acest sens, societatea celor adormiţi din cimitir e mai vie decât societatea propriu-zisă, a celor vii. Cimitirul rămâne un loc înfricoşător numai pentru cei care se tem de cruce.

Părintele Cleopa numeşte cimitirul facultatea facultăţilor şi şcoala şcolilor, şi într-adevăr are mare dreptate, întrucât locul de odihnă al celor adormiţi, pentru noi, cei vii, poate fi o universitate a liniştirii, asemenea unei pustii străine de apăsări, pentru că stăpânitorii din lume nu sunt interesaţi de nimic din ea. Aşa cum arată Sfântul Maxim Mărturisitorul: „Cine a descoperit sensul Crucii şi al Învierii a înţeles taina pentru care Dumnezeu a zidit toate“. Orice mormânt este mormânt numai prin crucea ce-l însemnează, aceasta fiind ca un „pom al vieţii“ şi semn înfricoşător împotriva tuturor duşmanilor, a celor văzuţi şi a celor nevăzuţi. Cimitirul are şi un profund caracter eclesial, deoarece, până în ziua de astăzi, este un loc obştesc, foarte important pentru orice aşezare omenească.

Adesea, când săvârşim pomeniri pentru cei adormiţi, şi mai ales cu ocazia zilelor de pomenire obştească a lor, mergem şi la morminte pentru a continua rugăciunea începută în biserică, precum şi pentru a pune lumină şi flori lângă crucile celor dragi. Având în vedere că cimitirul este un loc de care nimeni dintre creştini nu se poate lipsi, este necesar să existe o raportare dreaptă faţă de profunda valoare spirituală şi teologică a acestuia.

Slujba fost săvârșită în concordanță cu prevederile în vigoare împotriva răspândirii noii epidemii.

În finalul întâlnirii, preotul Curechean Alin a mulţumit preoţilor si credincioşilor pentru participare, îndemnându-i pe credincioși ca în această perioadă să se roage mai mult, să se însemneze cu semnul Sfintei Cruci, să se ungă cu untdelemn sfințit, să înalțe rugăciuni către Maica Domnului și toți sfinții tămăduitori de boli.

Pr. Moţ Aurelian Iulian