15 octombrie, Ziua Bastonului Alb. Este utilizat de secole de persoanele nevăzătoare

Ziua Bastonului Alb sau Ziua Internațională a Nevăzătorilor este celebrată anual în ziua de 15 octombrie, informează Agerpres.

Ziua  a fost instituită de Organizația Europeană pentru Bunăstarea Nevăzătorilor în anul 1993, la Varșovia. În SUA, „Ziua Bastonului Alb” fusese instituită, la cererea organizațiilor de resort, de președintele american Lyndon Johnson încă din 1964.

Bastonul alb este un instrument necesar persoanelor cu probleme de vedere. Aceștia îl folosesc de secole ca instrument ajutător. Bastonul alb a fost introdus la începutul secolului al XX-lea. Bastoanele erau vopsite în alb pentru a fi mai uşor vizibile.

Bastoanele albe au fost introduse pe teritoriul Statelor Unite şi promovate de Lion Clubs International. Există diferite tipuri bastoane, cum ar fi bastoanele lungi (cunoscute şi sub numele de bastoanele Hoover), bastonul de ghidare, bastonul de identificare (bastonul simbol), bastonul de sprijin şi bastonul pentru copii.

Persoanele care au nevoie de bastonul alb sunt reprezentate în România de Asociaţia Nevăzătorilor din România, organizaţie nonguvernamentală naţională cu utilitate publică.

Aceasta are aproximativ 80.000 de membri și face parte din Uniunea Europeană a Nevăzătorilor, Uniunea Mondială a Nevăzătorilor, Consiliul Naţional al Dizabilităţii şi Forumului European al Dizabilităţii.

Foto credit: wall-street.ro

15 octombrie, Ziua Bastonului Alb. Este utilizat de secole de persoanele nevăzătoare