Centrul de Permanență din Cartierul Grădiște și-a serbat hramul „Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului”

Într-o frumoasă și binecuvântată așezare în calendarul creștin ortodox, ziua de 1 octombrie a fiecărui an este ocrotită de Acoperământul Maicii Domnului.  

Într-o și mai frumoasă și binecuvântată așezare, Centrul de Permanență din Cartierul Grădiște Arad și-a sărbătorit astăzi hramul. Căci sub ocrotirea cui ar fi putut să fie mai bine așezat un astfel de locaș care vindecă suflete și trupuri dacă nu sunt Acoperământul Maicii Domnului?  

Iar acolo, sub Sfântul său Acoperământ din Grădiște, în grădina binefăcătoare a Bisericii, și-au găsit alinare gratuită în ultima perioadă peste 1.800 de persoane. Și vorbim de toate categoriile: copii, adulți și vârstnici, indiferent de statutul de asigurat și indiferent de religie sau confesiune. Sfințirea și începutul activității Centrului a început în anul 2018 și de atunci pune la dispoziția tuturor celor care îi trec pragul cabinete cu aparatură modernă și specializări în cardiologie, medicină internă, ORL, oftalmologie, dermatologie, obstetrică-ginecologie, recuperare medicală, psihiatrie, neurologie, urologie, alergologie, endocrinologie, diabet, nutriție și boli metabolice. 

„Prin osteneala medicilor și asistenților și rugăciunea părinților se asigură asistență medicală multor creștini care au nevoie de ajutor în viața lor. Acest Centru este de mare sprijin pe lângă celelalte spitale, ajutând oamenii să depășească momentele de boală, de încercare a sănătății. Ne-am bucurat că Parohia Grădiște II, Părintele Roja Viorel și acum și Părintele Vasile Cucu, în colaborare cu Consiliul Parohial și acești medici și asistenți oferă pe de o parte asistență religioasă, liturgică, pe de altă parte asistență medicală atât de necesare pentru viața sufletească și trupească nu numai a celor din parohie cât și pentru toți oamenii indiferent de confesiune, religie, din Arad și din împrejurimi.”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul 

Așadar, sărbătoarea de astăzi din Parohia Grădiște II a fost cu atât mai mare cu cât în mijlocul credincioșilor s-a aflat și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul care, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească, mijlocind înaintea lui Dumnezeu și a Maicii Sale pentru toți care au nevoie de ajutor în cele ale vieții. 

În Cuvântul de învățătură așezat la sufletele credincioșilor, Preasfinția Sa a vorbit, în cadrul liniștit, duhovnicesc, spiritual al Bisericii Parohiei Grădiște II, despre Sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, făcând legătura cu evenimentul arătării Maicii Domnului în Biserica din Vlaherne, acolo unde, în anul 911, la 1 octombrie, într-o noapte de priveghere, s-a descoperit Sfântului Andrei cel Nebun pentru Hristos  și ucenicului acestuia, Epifanie. „Și au văzut-o pe Maica Domnului împreună cu Sf. Ioan Botezătorul, Sf. Ioan Evanghelistul și alți mulți Sfinți stând în împreună-rugăciune cu ei. Maica Domnului și-a descoperit atunci Acoperământul ei, mai ales ocrotirea ei, pentru cler și oamenii credincioși care aveau nevoie de ajutorul ei.”, a spus Preasfinția Sa. 

În continuare, Ierarhul arădean a făcut o paralelă între ocrotirea Maicii Domnului, din acele vremuri, în fața năvălirilor popoarelor necredincioase și ocrotirea în fața „năvălirilor” ispitelor de tot felul din zilele noastre.  

„Nu putem să nu ne gândim la faptul că Maica Domnului ocrotea atunci cetatea Constantinopolului și nu numai de năvălirile perșilor, otomanilor, popoarelor migratoare, necredincioase, și momentele de astăzi când, deși nu mai este aceeași situație, ne ocrotește în fața năvălirilor asupra noastră a tot felul de griji, de păcate, de ispite, de probleme pe care suntem nevoiți să le rezolvăm ca și creștini în Biserică. O chemăm pe Maica Domnului în ajutor, să ne înțelepțească, să ne lumineze pentru a rezolva problemele de familie, problemele din instituții, problemele personale. Vorbim despre înțelegerea situației de astăzi în care trăim ca și creștini ortodocși români, de ispitele care vin din punct de vedere al educației în școli, din punct de vedere al moralei creștine în societate, din punct de vedere al restricțiilor sanitare, care toate ne încearcă mult în a le înțelege adevăratul sens și a reuși să le depășim prin rugăciune, cu ajutorul Maicii Domnului, înțelegând că toate aceste încercări, suferințe, probleme ale societății sunt și problemele noastre. O rugăm pe Maica Domnului să ne lumineze și să ne ajute în a fi și buni creștini și familii bune de creștini, să oferim copiilor o educație sănătoasă, să ne păzească de boli, să ne ajute însănătoșirea sufletească și trupească, pentru că suntem încercați de multe păcate, de multe probleme care ne afectează viața duhovnicească de fiecare zi.”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, astăzi, de la amvonul Parohiei Grădiște II. 

Astăzi, 1 octombrie, sărbătorim Acoperământul Maicii Domnului. Astăzi, Centrul de Permanență din Cartierul Grădiște și-a serbat hramul. Astăzi ne rugăm fiecare în parte și toți împreună, Maicii Domnului zicând:  

”Auzi-ne pe noi, cei ce ne rugăm ție; ocrotește-ne pe noi cu atotputernicul tău Acoperământ și cere de la Dumnezeu Fiul tău să dea păstorilor noștri sfințenie, ca să privegheze și să ocârmuiască sufletele noastre; ocârmuitorilor de orașe, înțelepciune și putere; judecătorilor, dreptate și necăutare la față; învățătorilor, minte și smerită înțelepciune; soților, dragoste și înțelegere; fiilor, ascultare; asupriților, răbdare; asupritorilor, frică de Dumnezeu; celor mâhniți, răbdare și bucurie duhovnicească; neînfrânaților, înfrânare; și nouă, tuturor, duhul înțelepciunii și al cucerniciei, duhul milostivirii și al blândeții, duhul curăției și al dreptății.” 

Sursa:https://www.glasulcetatii.ro/articol/3556/centrul-de-permanenta-din-cartierul-gradiste-si-a-serbat-hramul-sfantul-acoperamant-al-maicii-domnului