Eveniment duhovnicesc în Parohia Bârzava

Comunitatea ortodoxă din comuna Bârzava a trăit în această duminică (31 octombrie 2021) un emoționant eveniment duhovnicesc prilejuit de sfințirea unui loc de închinare, la intrarea în comună, și de sfințirea unui clopot.
Pentru acest moment deosebit din viața comunității bârzăvene, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a delegat un grup de trei slujitori pentru săvârșirea rânduielilor cuvenite: Pr. Gheorghe Gligor, vicar eparhial, Pr. lect. dr. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial și Protos. lect. dr. Nicolae Tang.
În dimineața zilei de duminică s-a săvârșit sfințirea locului de închinare, de la intrarea în comună, de către delegația din partea Arhiepiscopiei, împreună cu preotul paroh Gheorghe Bîndea și cu preotul Adin Păiușan, de curând hirotonit pentru parohia Monoroștia, cu filia Dumbrăvița.
Locul de închinare, construit de familia Ștețiu Ștefan, îl constituie o icoană a Maicii Domnului, pictată pe zid, de pictorul pr. Cornel Ilica.
După acest moment a urmat slujba Utrenia și a Sfintei Liturghii. Predica a fost rostită de către Pr. lect. dr. Tiberiu Ardelean, care a făcut o tâlcuire a textului pericopei și o actualizarea a acestuia în viața cotidiană a credincioșilor.
Înainte de încheierea Sfintei Liturghii s-a iești în procesiune, în fața bisericii, unde a avut loc slujba de sfințire a clopotului. În încheiere, Pr. Gheorghe Gligor, vicar eparhial, a oferit un „Act de cinstire” din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, domnului dr. Florinel Cozma, în semn de apreciere și aleasă considerație pentru toată activitatea domniei sale în slujba Bisericii, cel care a și donat clopotul.
La sfârșitul acestui moment, preotul paroh, Gheorghe Bîndea a adresat cuvânt de mulțumire delegaților Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, familiei dr. Cozma Florinel și Maria pentru prețiosul dar, precum și celor implicați în organizarea acestui eveniment de suflet.
Clopotul, în greutate de 410 kg, este donația familiei dr. Cozma Florinel și Maria și a fost achiziționat din Olanda. Clopotul a fost turnat în anul 1966 și a fost numit „Gabriel”, după numele Sf. Arhanghel Gavriil, aducătorul veștii celei bune. În partea de sus a clopotului este imprimată scena „Închinarea Magilor”, în basorelief, împrejurul clopotului, iar în registrul de mijloc este redată scena „Jertfa lui Cain și Abel”.
Putem numi acest clopot ca fiind un clopot „ecumenic”, al comuniunii, deoarece „a slujit” într-o biserică occidentală, iar astăzi a fost consacrat „să slujească” în Biserica Ortodoxă. Așadar este un clopot personalizat și încărcat de simbolistică.
Clopotul este ofranda distinsei familii Cozma pentru memoria înaintașilor lor, partea din ei jertfiți pe câmpurile de luptă în Primul și al Doilea Război Mondial, parte din ei slujitori la strana Bisericii din Bârzava.

Protos. lect. dr. Nicolae M. Tang