Părintele Mircea Proteasa, instalat Preot paroh în Parohia „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din Arad-Bujac

Astăzi, 31 octombrie, în Duminica a 22-a după Rusalii, biserica Parohiei „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Arad-Bujac și-a deschis ușile întru întâmpinarea noului Preot Paroh, Părintele Mircea Proteasa. Biserica, ușile, iar credincioșii, sufletele.

Într-un timp al așezării, rugăciunii și continuității slujirii Sfântul Altar, astăzi, două generații s-au întâlnit în Sfânta Liturghie pentru a preda și a primi ștafeta binelui pusă în slujba semenilor și a lui Dumnezeu. Fostul Preot Paroh, Părintele Vasile Pop, ajuns acum la „otpustul misiunii” sale, după cum spunea Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul în urmă cu două luni, a dat, prin mâinile Părintelui Protopop Flavius Petcuț, cheile bisericii noului Părinte care va duce misiunea mai departe. Cheile bisericii cu care noul Paroh, Părintele Mircea Proteasa, să deschidă porțile Cerului pentru toți cei încredințați spre păstorire.

În cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Preacucernicul Părinte Flavius Petcuț, protopopul Aradului, aflat în Parohia din Bujac din încredințarea Ierarhilor arădeni, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a elogiat întreaga activitate a Părintelui Vasile Pop, cel care în cei 43 de ani de slujire a Sfântului Altar, dintre care 31 din calitate de Preot Paroh în această parohie, s-a dovedit a fi „unul dintre acei decani de vârstă ai Arhiepiscopiei Aradului care merită cinstea cuvenită pentru frumoasa lucrare și osteneala de o viață în slujba Bisericii”. 

Părintelui Mircea Proteasa, Părintele protopop i-a înmânat ”armele” cu care să își înceapă greaua dar frumoasa misiune de a fi Părinte credincioșilor, începând cu data de 1 noiembrie: Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și cheile bisericii.

Vizibil emoționat, în fața părinților, fraților, prietenilor și credincioșilor, Părintele Mircea Proteasa a mulțumit celor care i-au fost alături și în împreună-rugăciune și susținere pe calea care a dus la trăirea acestui moment, luându-și angajamentul să ducă această misiune cu bucurie și implicare, spre folosul oamenilor și slava lui Dumnezeu. Credincioșilor, care de altfel au transformat emoția Părintelui în lacrimi, le-a spus că nu vine singur, ci împreună cu Doamna Proeteasă Alina Mihaela și cu fiul lor Ștefan.

În data de 28 august 2021, Sfânta Liturghie Arhierească a început prin a fi săvârșită de 2 Ierarhi, 11 preoți și 6 diaconi, și a fost încheiată de 2 Ierarhi, 12 preoți și doar 5 diaconi, pentru că Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscop al de Dumnezeu păzitei Arhiepiscopii a Aradului, a numit pe Arhidiaconul Mircea Proteasa în postul de preot Paroh în Parohia Arad – Bujac, începând cu data de 01 noiembrie 2021, „fiind îndeplinite toate prevederile canonice și statutare”.

Astăzi, 31 octombrie 2021, Părintele Mircea Proteasa a fost instalat ca Preot Paroh în Parohia pentru care în cea binecuvântată zi a fost hirotonit.

Sursa:https://www.glasulcetatii.ro/articol/3756/parintele-mircea-proteasa-instalat-preot-paroh-in-parohia-nasterea-sf-ioan-botezatorul-din-arad-bujac