Grupul psaltic arădean „Sf. Ioan Damaschin” a dat răspunsurile liturgice la Liturghia și Parastasul de 5 ani al ÎPS Iustinian Chira

Ziua de 30 octombrie are de cinci ani, prin mutarea la cele veșnice a Înaltpreasfințitului Părinte Iustinian Chira, o nouă cunună. Acea cunună așezată pe timpul acestei zile care a legat pământul de Cer prin înveșnicirea celui care ne încredința înainte de plecare că va sta la poarta Raiului şi ne va aştepta să sosim cu toţii acolo.  

Astăzi, 30 octombrie 2021, s-au plinit cinci ani de la ziua în care poporul român își mai afla un rugător în cer, iar clopotele bătut-au peste Maramureș a aducere aminte, recunoștință și rugăciune pentru cel care mai bine de un sfert de veac le-a fost Păstor și mijlocitor înaintea Tronului Ceresc.  

Iar clopotele chemat-au atât de tare la rugăciune încât și noi, arădenii, fost-am  prezenți la Mănăstirea Rohia. Nu oricum, ci prin glasul cetății noastre atât de frumos și demn purtat în lume de Grupul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin”.  

Așadar, invitați fiind astăzi la Mănăstirea Rohia, cei 17 arădeni au dat răspunsurile liturgice atât la Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, cât și la Slujba Parastasului la plinirea celor 5 ani de la înveșnicirea ÎPS Părinte Iustinian. 

Și nu, de data aceasta n-o să mai repetăm ceea ce spunem iar și iar despre cântarea lor care deschide poarta Cerului, ci știm din sursă sigură că astăzi, la Maramureș, arădenii noștri, înălțându-și glasurile către Dumnezeu, au coborât liniștea, pacea și împăcarea celor prezenți.  

Căci ce altceva ai putea înțelege atunci când oameni simpli, oameni care au venit să își odihnească sufletele și trupurile prin rugăciune, mărturisesc emoționați că ”Atât de bine ne-am simțit la rugăciune! Așa atmosferă de rugăciune nu a mai fost la Rohia de când trăia Înaltul Iustinian”? 

Și judecând prin chiar cuvintele celui astăzi pomenit, că „Rugăciunea are darul de a face să picure în suflet neîncetatul izvor al bucuriei”, putem lesne înțelege și strânsa îmbrățișare primită, la finalul Sfintei Liturghii, de dirijorul Grupului, Părintele Gabriel Streulea. 

„Pe mine asta m-a interesat și mă interesează cel mai mult: să aducem stare de rugăciune. Prin cântare, să dăm stare de rugăciune și odihnă. Azi, la Rohia, ceva ne-a odihnit și pe noi și cred că am reușit să transmitem din asta. Am fost chiar și îmbrățișat strâns, puternic. Cred că cel mai important e să transmiți o stare… o stare de bucurie, de rugăciune, și mulțumim lui Dumnezeu că am reușit să dăruim asta astăzi, la cinci ani de la mutarea la cele veșnice a Înaltului Iustinian. Mulțumim lui Dumnezeu și mulțumim și celor prin care El a lucrat, soților Iazbinski de la Asociația ”Mobilizează-te” din Arad, prin a căror mijlocire lucrurile au cunoscut o bună desfășurare și organizare.”, ne-a mărturisit Părintele Gabriel Streulea.  

30 octombrie 2021. Grupul psaltic arădean „Sf. Ioan Damaschin” a dat răspunsurile liturgice la Liturghia și Parastasul de 5 ani al ÎPS Iustinian Chira. Și, da, arădenii noștri au făcut-o așa cum o fac întotdeauna: dumnezeiesc. Ne iertați, chiar nu puteam să nu spunem, din nou, asta .

Sursa:https://www.glasulcetatii.ro/articol/3751/grupul-psaltic-aradean-sf-ioan-damaschin-a-dat-raspunsurile-liturgice-la-liturghia-si-parastasul-de-5-ani-al-ips-iustinian-chira

https://www.glasulcetatii.ro/articol/3748/trag-clopotele-peste-maramures-astazi-se-implinesc-sase-ani-de-la-invesnicirea-ips-arhiepiscop-justinian