Ora de iarnă 2021. Duminică va fi cea mai lungă zi din an

România trece în noaptea dintre 30 și 31 octombrie la ora de iarnă. Așadar, ora 04:00 va deveni ora 03:00, iar duminică va fi cea mai lungă zi din an, având 25 de ore.

Ora de iarnă se aplică în fiecare an, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică din luna octombrie.

Ora de iarnă este ora oficială pe glob, ora de vară fiind implementată pentru exploatarea la maxim a luminii naturale. Ideea trecerii la ora de vară îi aparține omului de știință Benjamin Franklin, iar primul stat care a pus în practică trecerea la ora de vară a fost Germania, în 1916.

Medicii au identificat mai multe efecte ale schimbării orei, printre care insomnia, starea de oboseală, durerea de cap, dar și anxietatea. Pentru a face această tranziție fără probleme, este indicată reducerea consumului de stimulente, precum cafeaua, ceaiul negru și orice fel de energizante.

Timpul în Biserică

În Ortodoxie, timpul este văzut ca dar al lui Dumnezeu pe care omul îl folosește pentru a se pregăti de viața veșnică prin rugăciune și fapte bune.

O dovadă a acestui lucru sunt slujbele zilnice numite Ceasuri. Ceasurile sunt slujbe care fac parte din cele șapte laude bisericești. Se găsesc în „Ceaslov” și se citesc în general în mănăstiri la începutul celor patru sferturi ale zilei.

„Fiecare clipă care trece şi omul n-a luat în ea decizia pentru realizarea sa în bine, este o clipă sau un timp pierdut”, a spus Patriarhul Daniel.

„Nu se cuvine să cinstim timpul, nici oamenii, nici materia, ci pe Dumnezeu, cel care a așezat anii și vremurile”, învăța Sfântul Ioan Hrisostom.

Foto: Ceas de pe una din turlele Catedralei Mitropolitane din Iași. ©Ziarul de Iași

https://basilica.ro/ora-de-iarna-2021-duminica-va-fi-cea-mai-lunga-zi-din-an/