Mesaj de condoleanțe al Patriarhului: Mama Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul, model luminos al mamei creștine

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis duminică un mesaj de condoleanțe, după plecarea la cele veșnice a mamei Preasfinţitului Părinte Emilian Crişanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului. Patriarhul României scrie că a fost un model luminos de mamă creștină.

Mama ierarhului, Tasia Nica a crescut cinci copii în dragoste de Dumnezeu și Biserică, afirmă părintele patriarh, care precizează: „Pomul bun se cunoaște după roade”.

Text integral:


Mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel

Preasfinția Voastră,
Îndoliată familie,

Am primit cu multă tristeţe vestea trecerii din această viaţă a mamei Preasfinţiei Voastre, Tasia, fiică a Bisericii noastre, vrednică de cinstire.

Iubită de familia sa şi de cei din jur, Doamna Tasia reprezintă pentru cei care au cunoscut-o şi au preţuit-o un model luminos al mamei creştine, care şi-a dedicat întreaga viaţă familiei sale, având o credinţă creştină profundă şi statornică.

Harnică şi darnică, înțeleaptă şi răbdătoare, unind rugăciunea cu munca, şi-a crescut cei cinci copii (patru fete şi un băiat) în dragoste faţă de Dumnezeu şi de Biserică, de frumusețile locurilor natale şi ale sufletului românesc, susţinându-i la şcoli, pentru a se forma intelectual ca oameni.

Plină de credinţă şi speranţă, de bunătate şi smerenie, ea s-a bucurat să știe că singurul ei băiat, mezinul Vlad, a ales viaţa monahală la Sfânta Mănăstire Neamţ, primind numele Emilian şi devenind apoi slujitor vrednic al Bisericii noastre, astăzi Preasfinţitul Părinte Emilian, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

În ultima parte a vieţii sale şi-a urmat fiul la Râmnicu Vâlcea (2009-2017), apoi la Arad (2017-2021), susţinându-l spiritual, ca o mamă jertfelnică, în slujirea sa de ierarh.

Un vechi proverb românesc ne spune că pomul bun se cunoaşte după roade. Putem vedea astăzi că Doamna Tasia Nica a cultivat darurile primite de la Dumnezeu şi le-a făcut roditoare pentru binele Bisericii noastre.

În aceste momente de întristare şi doliu ne aducem aminte de îndemnul Sfântului Apostol Pavel: „Nu vă întristaţi ca cei care nu au nădejde; pentru că de credem că Iisus a murit şi a înviat, tot aşa (credem) că Dumnezeu, pe cei adormiţi întru Iisus, îi va aduce împreună cu El” (1 Tesaloniceni 4, 13-14).

La ceas de vremelnică despărțire până la Învierea cea de obşte, ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, Cel înviat din morţi, să odihnească cu drepţii sufletul roabei Sale Tasia, în lumina şi pacea Împărăţiei Cerurilor unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viaţă fără de sfârşit, iar familiei îndoliate şi tuturor celor care au cunoscut-o şi preţuit-o, să le dăruiască mângâiere şi întărire sufletească.

Veşnica ei pomenire din neam în neam!

Cu părinteşti condoleanţe şi binecuvântări pentru familia îndurerată,

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Foto credit Ziarul Lumina

https://basilica.ro/mesaj-de-condoleante-al-patriarhului-mama-preasfintitului-parinte-emilian-crisanul-model-luminos-al-mamei-crestine/