Evenimente omagiale, aniversare și culturale de excepție la Catedrala Arhiepiscopală din Arad

Cu binecuvântarea și participarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului, la Catedrala „Sfânta Treime” din Arad, s-au desfășurat mai multe evenimente dedicate împlinirii a 30 de ani de la sfințirea pietrei de temelie a catedralei arădene.
În prima zi (21 noiembrie 2021), de Praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului, s-a pus la temelia Sfintei Mese, ca mărturie peste timp, dosarele cu numele tuturor ctitorilor, donatorilor, ostenitorilor și binefăcătorilor sfântului locaș de către Chiriarh și preoții Catedralei. Mai menționăm și faptul că în această zi s-au împlinit 18 ani de la aducerea clopotelor din Austria (unde s-au turnat) și așezarea lor în curtea Catedralei. Mai apoi, toți cei prezenți au asistat la un concert de colinde corale românești susținut de către Corul Catedralei Arhiepiscopale, dirijat cu multă măiestrie de către Părintele Diacon Laviniu Morariu. Din interpretările corului, amintim: „O, ce veste minunată!” (D. Kiriac), „Ziurel de zi” (T. Brediceanu), „Florile dalbe” (Ghe. Șoima), „Azi e seara de ajun” (S. Drăgoi) și alte compoziții cunoscute din repertoriul eclesiastic. Cuvintele de mulțumire după concert, au fost rostite de către Pr. Simion Mladin – Eclesiarhul Catedralei.
A doua seară (22 noiembrie 2021), după slujba Vecerniei zilei, a fost vernisată o expoziție de fotografie, în premieră, denumită generic: „Punte peste timp. Momentele cele mai relevante din perioada construcției Catedralei (1991 – 2018)”, care a adunat pe panouri fotografii cu cele mai importante etape din perioada construcției, pe de-o parte, și, pe de cealaltă parte, fotografii inedite, unele realizate cu drona și avionul, precum și fotografii spectaculoase din interiorul bisericii. Expoziția a fost prezentată de către Arhid. Claudiu Ștefan Condurache și Arhid. Alexandru Adrian Tiulea, cei care au arhivat și păstrat aceste fotografii de-a lungul timpului, dar le-au și realizat pe cele noi.
În seara zilei de 23 noiembrie 2021, tot după slujba de seară, a avut loc lansarea unui volum-album de fotografii cu pictura Catedralei, denumit: „Pictura interioară din Catedrala Nouă – ARAD”. Cartea, apărută la Editura Arhiepiscopiei Aradului și Editura Mega din Cluj-Napoca, în condiții grafice de excepție, poartă semnătura Domnului Profesor Cătălin Băluț, pictorul locașului de cult. Prezentarea lucrării a fost făcută de către Pr. Conf. Univ. Dr. Vasile Pop, cadru didactic la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad și fost consilier eparhial.
Ziua de 24 noiembrie 2021 este marcată prin săvârșirea Sfintei Liturghii, cu participarea Chiriarhului Arădean și a membrilor din Permanența Consiliului Eparhial din perioada construcției Catedralei. Tot în această zi, s-au pomenit preoții, ctitorii, donatorii, ostenitorii și binefăcătorii trecuți în Împărăția lui Dumnezeu. A fost un prilej de sărbătoare deoarece, așa cum spunea și Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu, „cei plecați dincolo se bucură cu toți cei prezenți căci edificiul Catedralei arădene s-a înălțat ca o împlinire a jertfei lor”.
După Sfânta Liturghie, Ierarhul a oferit distincția eparhială „Ordinul Sfântul Ierarh Sava Brancovici” mai multor clerici din permanența Consiliului Eparhial în perioada construcției Catedralei, slujitorilor locașului de cult, Primarului Municipiului Arad, Călin Bibarț, precum și unor membri din Comitetul de Sprijin care, prin activitatea lor, au ajutat
La final, Chiriarhul a adresat un cuvânt de mulțumire tuturor celor prezenți la acest eveniment de anvergură din viața comunității ortodoxe arădene.

Arhid. Claudiu Ștefan Condurache
Arhid. Alexandru Adrian Tiulea
Lucia Iliescu – membru al Corului Catedralei Arhiepiscopale