În seara zilei de 25 noiembrie 2021, creștinii dreptmăritori s-au adunat pentru a înălța rugăciuni pentru sufletul Părintelui Profesor Ilarion Felea.
Slujba a fost săvârșită în Biserica Parohiei Șega I, ctitorie a Părintelui Felea. În mijlocul credincioșilor adunați pentru a-și pomeni primul paroh al Bisericii parohiei lor, s-a aflat Preasfințitul Părinte Dr. Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului dimpreună cu Părintele Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, Părintele Conf. Univ. Dr. Lucian Farcașiu, profesor la aceeași Facultate și îndrumător ASCOR, părintele paroh Aurel Bonchiș și ceilalți părinți slujitori ai Parohiei Șega I, precum și părintele arhidiacon Gheorghe Iulian Lehaci. Evenimentul este organizat de către Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR), filiala Arad în colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea”, încadrându-se în tematica anului omagial 2021.
Preoții, studenții și credincioșii, alături de ierarhul lor s-au rugat pentru sufletul Părintelui Profesor Ilarion V. Felea, cinstindu-i memoria și omagiindu-i opera teologică și lucrarea sa pastorală.
Slujba parastasului, săvârșită de Preasfințitul Părinte Episcop Vicar Emilian, înconjurat de soborul părinților slujitori, a fost una încărcată de emoție, fiind privită de către toți cei prezenți în lumina canonizării Părintelui Felea, un act care se dorește împlinit de către Biserica Ortodoxă Română în viitorul apropiat. Răspunsurile liturgice la slujba parastasului au fost date de către corul parohiei, condus de cântaretul bisericesc Ovidiu Sabău.
După terminarea slujbei parastasului, Preasfințitul Părinte Episcop Vicar Emilian a rostit un bogat cuvânt de învățătură, omagiind personalitatea Părintelui Ilarion Felea. După o scurtă descriere a vieții și trăirii părintelui Ilarion, Preasfinția Sa a vorbit despre însemnătatea slujbei parastasului, făcând referire și la ultima slujbă de parastas care se va face pentru părintele Ilarion Felea în ajunul proclamării oficiale a canonizării sale. Părintele Episcop-vicar a evidențiat faptul că slujba de pomenire se face pentru iertarea tuturor păcatelor pe care de-a lungul vieții omul le-a săvârșit, întrucât „nu este om care să fie viu și să nu greșească” . Canonizarea părintelui Ilarion Felea reprezintă un act oficial al Bisericii, care se dorește a fi împlinit, cu toate că sfințirea vieții unei persoane o face întâi Dumnezeu, ea fiind mai apoi recunoscută și resimțită și de către oameni.
După cuvântul ierarhului, Părintele Decan Cristinel Ioja a realizat o succintă prezentare a biografiei Părintelui Felea, vorbind despre Ilarion Felea – preotul, profesorul și mărturisitorul . Descrierii vieții Părintelui, i-a urmat prezentarea perioadei în care acesta a fost paroh în Parohia Șega I, iar mai apoi la Catedrala Veche din Arad, oferindu-se câteva detalii esențiale din activitatea pastoral-misionară a Părintelui Felea, culminând cu descrierea perioadei în care acesta a fost deținut politic.
În final, Părintele Paroh Aurel Bonchiș a mulțumit pentru prezență Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul, Părintelui Decan și celorlalți părinți slujitori, precum și membrilor ASCOR pentru faptul că au ales Biserica Parohiei Șega I pentru acest deosebit eveniment. Totodată, Părintele a evidențiat contribuția parintelui profesor Ilarion Felea la înființarea Parohiei Șega I, precum și la organizarea Parohiilor Bujac și Grădiște I.
În încheierea slujbei, tinerii din ASCOR dimpreună cu credincioșii adunați în Biserică au cântat imnul „Apărătoare Doamnă” .
Marius Gheorghe Danciu,
Președinte ASCOR Arad