Sfântul Apostol Andrei sărbătorit la Catedrala Arhiepiscopală din Arad

În ziua de pomenire a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, 30 noiembrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învăţătură rostit, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a vorbit despre ,,Apostolatul Sfântului Andrei” (în baza citirilor scripturistice ale sărbătorii: I Cor. 4; Ioan 1), între strămoșii poporului nostru cu referire la mărturiile arheologice, istorice și filologice, și cinstirea ca atare în Biserica Ortodoxă Română, mai ales în împletirea cu sărbătoarea zilei naționale a țării.

În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul diacon Viorel Curtuțiu a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Luncșoara, Protopopiatul Sebiș. La finalul slujbei, noul  preot a fost hirotesit întru duhovnic.

Numeroşi credincioşi și copii s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.

Înaltpreasfinţia Sa a urat tuturor celor care poartă numele de Andrei sau Andreea multă sănătate, propăşire în toate faptele cele bune şi să trăiască întru mulţi şi binecuvântaţi ani.

Pomenirea Sfântului Apostol Andrei – sărbătoare legală în România

În urma numeroaselor demersuri ale Bisericii Ortodoxe Române ca sărbătoarea aceasta să devină sărbătoare naţională a ţării, în anul 1997, are loc înscrierea cu aprobarea Sfântului Sinod a Sfântului Apostol Andrei ca fiind «Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României». În anul 2001, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat ziua de 30 noiembrie sărbătoare națională bisericească. După multe demersuri făcute la autoritățile de stat în 2008 și în 2011 s-a reușit ca în anul 2012 prin Legea nr. 147 din 23 iulie 2012 Parlamentul României să declare această dată de pomenire a Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. Cu un an înainte, în octombrie 2011, Cinstitul Cap al Sfântului Apostol Andrei a fost adus a doua oară în România, la București, de hramul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou.

Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei

Andrei Şaguna a fost unul dintre cei mai mari ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române din Transilvania, în decursul secolului al XIX-lea. In ziua de 21 iulie 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat canonizarea mitropoliţilor Transilvaniei Andrei Şaguna (30 noiembrie) şi Simion Ştefan (24 aprilie). Așadar, anul acesta se împlinesc 10 ani de la canonizarea mitropolitului Andrei Șaguna, ale cărui moaște se găsesc la Catedrala din Sibiu.

Protos. Dr. Iustin Popovici