Atelier de creație de Crăciun în Parohia Gurahonț – Ediția I

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, în biserica ortodoxă “Bunavestire” din Gurahonț se desfășoară numeroase întâlniri cu tinerii.
Pe tot parcursul anului, în cadrul proiectului „Hristos Împărtășit copiilor” care se derulează în parohia Gurahonț, copiii și tinerii iau parte la diferite activități în cadrul Bisericii și la ore de cateheză. Acestea se desfășoară prin grija preotului paroh Moț Aurelian Iulian.
Copiii și tinerii din parohia noastră s-au adunat sâmbătă, 18 decembrie 2021 la Biserică pentru a realiza un atelier de creație, de ornamente și decorațiuni de Crăciun.
Cei care i-au îndrumat în realizarea acestora au fost Pr. Paroh Moț Aurelian Iulian și doamna preoteasă Înv. Moț Daiana Andra. Activitatea a început la ora 15:00.
La început părintele Iulian le-a vorbit despre Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos și s-au purtat discuții.
Apoi participanții au fost împărțiți pe grupe în cinci ateliere de creație:
1.Atelier de creație literară;
2.Atelier de pictură, unde s-au realizat atât picturi pe sticlă cât și pe globuri de sticlă;
3.Aranjamente de Crăciun;
4.Ornamente de Crăciun, cum ar fi brăduți din carton înfășurați în ață și figurine din fetru;
5. Atelierul mâinilor dibace, unde s-au realizat îngerași de hârtie într-un mod inedit.
Din mâinile lor dibace, au ieşit tot felul de lucruşoare, care mai de care mai gingaşe şi mai deosebite, numai bune de agăţat în bradul de Crăciun.
Datorită creativității pe care o adăugă în fiecare proiect, copiii reușesc să aducă bucuria lucrurilor mărunte în fața fiecărui enoriaș. Produsele handmade au ceva special: sunt unice, create cu dragoste, sunt piese deosebite rezultate din ideile şi munca unor copii pricepuți și talentați. În mâinile copiilor, materialele prind viață, rezultatul fiind unul de excepție, astfel încât, la final, fiecare lucru creat are presărat câte puțin din sufletul fiecărui copilaș, care a investit pasiune, dăruire și emoție în proiectul său.
Prin intermediul programelor de tineret organizate de parohia ortodoxă Gurahonț, aceștia au şansa de a se cunoaşte mai bine și de a conștientiza moștenirea culturală și bogăția tradițiilor specifice spațiului Ortodoxiei românești.
Datorită faptului că acest proces de autocunoaștere, dezvoltare și cunoaștere interpersonală se realizează cu sprijinul și sub îndrumarea Bisericii, tinerii ajung să înțeleagă importanța şi rolul Bisericii în viaţa cotidiană.
Acest atelier a fost un prilej de a împleti priceperea cu răbdarea şi bunul-gust. E minunat să vezi cum se ajută unul pe celălalt, cum dăruiesc şi cât de bine le stă prietenia! Aici e un mare secret, dar şi o provocare: să-i ajutăm să-şi facă cei mai buni prieteni în Biserică.
Prin învățătura lor şi activităţile educative, copiii valorifică cei mai frumoşi ani ai vieţii, folosind timpul în mod eficient pentru a deveni oameni înţelepţi şi competenţi, buni şi paşnici, harnici şi darnici.
Pe lângă lucrarea artistico-creativă s-au intonat și colinde.
La final, fiecare participant a primit o diplomă de participare, un cadou și dulciuri din partea Parohiei Gurahonţ.

Pr. Moț Aurelian Iulian