Comemorarea eroilor Revoluției Române din Decembrie 1989, la Arad

Împlinirea a 32 de ani, de la Revoluția Română din Decembrie 1989, a prilejuit desfășurarea mai multor evenimente comemorative, la care a participat și Chiriarhul arădean, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei.
Astfel, în dimineața zilei de 21 decembrie, IPS Părinte Timotei a fost prezent la o slujbă de pomenire în biserica parohială Șega II, din Arad, unde a vorbit celor prezenți despre însemnătatea jertfei acestor eroi pentru idealul drepturilor și libertăților oamenilor, precum și aportul lor la căderea dictaturii comuniste din România. În seara zilei de 21 decembrie, în fața Primăriei Arad, la Monumentul dedicat Eroilor Revoluției a avut loc, de asemenea, o panihidă și s-au pomenit cei căzuți la Arad, în zilele de 21, 22 și 23 decembrie 1989.
În ziua de 22 decembrie 2021, s-a sfințit o placă comemorativă, care a fost reamplasată pe frontispiciul Palatului Administrativ din Arad (Arad-Oraș Martir 1989-1994. 5 ANI DE LA REVOLUȚIA ROMÂNĂ DIN 1989) de către Ierarh, însoțit de un sobor de preoți și diaconi. Apoi, toți cei prezenți au participat la o ceremonie comemorativă, în cadrul căreia, IPS Părinte Timotei a arătat importanța sacrificiului făcut acum 32 de ani. În continuare, a luat cuvântul doamna Doina Nan, mamă de erou, care, vădit emoționată, a mărturisit tututor că cei care s-au jertfit in 1989 sunt nemuritori, atât în conștiința neamului românesc, cât și a lui Dumnezeu.
A urmat apoi ceremonia depunerilor de coroane din partea asociaților de revoluționari, reprezentanților autorităților și instituțiilor publice, cadrelor militare active și în rezervă și retragere, precum și a partidelor politice, a unor ONG-uri ș.a.
După acest moment, în fața Inspectoratului Poliției Județene Arad, ceremonialul religios comemorativ a continuat, tot printr-o slujbă săvârșită de Chiriarh și soborul de preoți prezent. De asemenea și aici, la fel ca și la monumentul din fața Garnizoanei Arad (care a urmat) s-au depus coroane de flori.
În data de 23 decembrie, IPS Părinte Timotei a participat la un serviciu religios în amintirea eroului maghiar Toth Sandor, pe faleza Mureșului, în apropierea locului în care acest cetățean maghiar a fost împușcat în urmă cu 32 de ani, pe când conducea un camion care aducea ajutoare umanitare pentru arădeni.
Arhid. Claudiu Condurache