Concertul Seminarului Teologic Ortodox Arad “De Ignat la colindat…”

Într-o atmosferă festivă, luni, 20 decembrie 2021, de Sfântul Ignatie Teoforul, Seminarul Teologic Ortodox din Arad și-a susținut tradiționalul concert de colinde, în Catedrala Ortodoxă “Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” Arad.

Și în acest an, liceul nostru a desfășurat o activitate cultural-artistică deosebită, care a avut scopul de a promova cunoașterea și păstrarea obiceiurilor și tradițiilor românești specifice Sărbătorii Nașterii Domnului.
La acest eveniment au participat: Înaltpreasfinţia Sa dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Părinte dr. Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, Preacuviosul părinte dr. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, Preacucernicul Părinte Flavius Petcuț, Protopopul Aradului, preoţi, cadre didactice, părinţi şi absolvenţi ai Seminarului.
Prezentatorul concertului a fost Preacucernicul Părinte Director Arhid. Prof. Călin-Dan Teuca, care a evidenţiat importanţa colindelor ca obicei strămoşesc la români, subliniind faptul că acestea reprezintă o parte integrantă a folclorului religios, valoarea lor fiind neprețuită prin origine și prin vechime. Ele sunt cântecul strămoșesc al poporului român și una dintre cele mai vechi forme de manifestare a folclorului religios românesc. De asemenea, părintele director a accentuat valoarea profund teologică a acestora, ele transpunând în formă populară dogma ortodoxă.
La final părintele director a adus mulţumiri dirijorilor corurilor Seminarului, Ștefan-Adrian Bugyi și Marius Martin-Lăscoiu.
Corurile au abordat un bogat repertoriu: Dimineața lui Crăciun, Noi în seara de Crăciun (culegeri din folclor), Nouă azi ne-a răsărit (comp. Dimitrie G. Kiriac), O, ce veste minunată! (Dimitrie G. Kiriac) Suită de 7 colinde populare originare din județul Arad, etc. În interpretarea colindelor au fost 3 soliși: Valeria Ursa (clasa a XII-a), Adrian Petcu și Ionel Borlea (clasa a IX-a)
Luând cuvântul, Înaltpreasfinţitul Părinte dr. Timotei Seviciu a mulţumit corurilor pentru darul pe care îl oferă în fiecare an cu ocazia sfintelor sărbători, dar şi copiilor care , cu glasurile lor calde și melodioase, ne introduc în atmosfera cu totul specială dinaintea Sărbătorii Naşterii Mântuitorului o atmosferă a unității, comuniunii și bucuriei.

Prof. Cătălin-Iulian Drăgan