Misiune duhovnicească în Parohia Chișlaca

În ziua de Duminică, 5 decembrie 2021, la invitația preotului Petru Ardelean, de la parohia Chișlaca, preotul lector dr. Filip Albu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” a Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, a poposit în mijlocul credincioșilor, oficiind Sfânta Liturghie.
La momentul predicii, părintele Filip le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură. Pornind de la exemplul minunii vindecării femeii gârbove, din Evanghelia rânduită, a fost evidențiată lucrarea de îndreptare a omenirii, din gârbovenia duhovnicească, prin întruparea, moartea și Învierea Domnului Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu: „În efortul personal de îndreptare, fiecare credincios se folosește de mijloacele spirituale specifice spiritualității răsăritene, între care se regăsește „exercițiul” metaniilor. Recomandat mai ales în perioadele de postire, cum este și cel al Nașterii Domnului pe care-l parcurgem acum, această practică se cere împlinită de orice credincios care dorește să-și întărească „coloana vertebrală” morală, în așa fel încât el să revină la postura dorită de Creator, încă de la Facere, aceea de o antropos adică cel care privește în sus, spre Cer, spre Ziditor. Dacă păcatele ne încovoaie, spre a privi doar pământul, adică materialitatea, metaniile conjugate cu rugăciunea, postirea și împărtășirea, ne reconfigurează, spre a urca, depășind limita îngustă a obiectualului lumesc”.
La finalul slujbei au fost oferite câteva informații despre Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, părintele paroh mulțumind oaspetelui pentru prezență și ajutorul acordat.