Moș Nicolae și lansare de carte în Parohia Ortodoxă Șiclău

Între Cer și Pământ suntem noi /
Gânduri,răfuieli,pamflete și perifraze…(o altfel de lansare de carte)
Indiferent cum am dori să intitulăm cronica acestei zile, am avea aceeași dezlegare la simțire și noțiunile care ne-ar mâna spre un aparte demers jurnalistic.
E puțin spus, însă înțesarea și îndestularea faptului de cultură, unic și spiritual, trece pragul banalului ori a minimalului obișnuit când vorbim despre o lansare de carte.
Între Cer și Pământ am fost azi !
Biserica Ortodoxă din Siclău a găzduit acest Moment divin devenit prin sacralitate un „dar „tocmai în Ajun de Mare Sărbătoare, Moș Nicolae.
O mulțime de credincioși din sat ori din satele învecinate, s-a împărtășit din duhul mulțumitor creat de o lansare de carte a unui slujitor al școlii.
Sunt câteva argumente care ne converg și conving prin evanescența cuvintelor, a spune că în ultimii ani lansările de carte au fost multe, însă unicitatea acesteia de azi, ne fac a exprima fidel, că „Pomul cunoașterii” prin carte nu îi este nimerit oricui și oriunde.
La Biserica din Șiclău s-a scris o filă de calendar al acestor prilejuri care nu sunt de ici de colo.
Profesorul Paul Krizner si-a împărtășit și împlinit clipa!
Director de școală, dascăl, autor, iată câteva din atributele unui tânăr care a ales Biserica Ortodoxă din satul în care predă disciplina sacră ,ca amvon al unui fapt cultural presărat și de alte „glasuri.”
Emoțiile au fost asumate și asudate și la propriu și la figurat, deoarece i-au fost alături Corpul profesoral și mulți prieteni dar și Corul de copii(șaptezeci la număr) dirijat de prof.Gina Rus.
„O,ce veste minunată”,„Domn ,domn să-nălțam”, „Doamne,a! Tale cuvinte”,„La Nuntă-n Cana Galilei” ș.a sunt câteva din colindele care au sporit taina momentului lansării.
Personalitatea autorului, azi, actant (în prezența mamei) a fost subliniată de preotul Ovidiu Ardelean parohul Bisericii din Șiclău și de primarul localității, domnul Petru-Claudiu Bătrânuț. În cuvinte încărcate de patos au fost scoase în evidență eforturile dascălului de țară de a pune în lumină atât satul cât și școala, eforturi concretizate, de altfel, prin sincretismul întregului ceas cultural spiritual și educational.
Despre cartea ca document și propovăduitor de învățăminte au vorbit Florica R.Cândea „Autorul, deși tânăr, este la a cincea carte ,care este rezultatul unui efort intelectual de peste șase ani. Eseurile sunt ivite din trăiri personale”;
Prof. univ. dr. Anton Ilica a subliniat că: „În calitate de prefațator, remarc aceeași tenacitate și zelul de observator al autorului de a scrie eseuri, ori…răfuieli.. un gen puțin explorat în literatură”; Arhivist, Eugeniu Criste fost director al Direcției Județene a Arhivelor Statului a afirmat că: „Paul Krizner este profesorul care îmbrățișează teologia studiind istoria și care, conducând o unitate școlară, își oferă modelul personal tinerei generații”.
Pentru drăgălașenia și cumințenia lor, copiii ,înveșmîntați în straie populare, au fost răsplătiți cu dulciuri iar domnul director prof. Drd. Paul Krizner și domnul primar, Petru Claudiu Bătrânuț la fel, au fost răsplătiți cu o Medalie ilustrativ -aniversară din partea prof. Eugeniu Criste și a comunității sale, sătești, Coroieni, Maramureș ca însemn al altei trude -Țăranul, ca slujitor al pământurilor pierdute…
Dacă spunem că Seara lui Moș Nicolae ne-a adus cel mai frumos dar, nu greșim !
Harul!
Sacrul!
Smerenia!
Fie ca noi, care am mai scăpat și o lacrimă, să-i fim pavăza de lumină pentru zilele ce vor veni!
Pentru că, în concluzia firească ,astăzi am asistat la Zidire și Înălțare prin Cuvântul scriptural de Duminică!
Felicitari autorului, creștinilor, dascălilor, oficialilor, copiilor și întregii asistențe, mulțumiri de patosul găzduirii, pentru că o părtășie prin slove de carte, e mai mult decât o prietenie din ochi iar azi, între Cer și Pământ, a fost Biserica!
Întâmplarea, de o înaltă cotă, unde s-a perindat arta unui demers epic cu arta devoțiunii pentru frumos și exprimare, s-a încheiat cu intervenția autorului, responsabil de fericita unei după-amiezi care a tulburat frumos adunarea, acesta mulțumind Mulțumind domnului prof. Eugeniu Criste pentru distincția acordată în timpul lansării cărții ,,Între cer și pământ,, avândui ca și covorbitori pe domnul prof. univ. Dr Anton Ilica și pe doamna prof Floare Candea Floare. Organizatorilor Ardelean Ovidiu și domnului primar Petru-Claudiu Batranut Va rămân profund recunoscător tuturor colegilor profesori, elevilor, prietenilor și celor care au făcut posibilă tipărirea acestei cărți Ovidiu Lorena Gules , pr. Adinel Popovici , Casian Popa și și Asociației ,,Pentru Mihai,,.
Florica R.CÂNDEA
UZPR,Filiala Arad