La Duminica a XXVII-a după Rusalii, în 05.12.2021, credincioșii parohiei ortodoxe din Beliu, în frunte cu păstorul lor, pr. Ic. Morar Ioan, au început sărbătorirea Sfântului Ierarh Nicolae, „patronul” spiritual al Bisericii Ortodoxe din Beliu.
Dragostea credincioșilor din Beliu, pentru Sfântul Nicolae, i-a condus în anul 1931 să înceapă lucrările la construirea Bisericii, sub grija părintească a părintelui protopop al Beliului, Constantin Mihulin și al parohului de atunci pr. Georgiu Molnar, hotărându-se ca edificiul ce va se va ridica să aibă ca ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nicolae, al Mirelor Lichiei, nu doar pentru râvna sa de a apăra adevărurile de credință ale Bisericii Ortodoxe, ci și pentru purtarea de grijă pe care a avut-o față de copiii săraci, hrănindu-i, îmbrăcându-i și ajutându-i în greutățile sărăciei din acele vremuri . Prin rugăciunile Sfântului Ierarh, când credincioșii din Beliu, treceau prin sărăcia din perioada interbelică, din voia lui Dumnezeu, s-a ridicat o frumoasă biserică în stil bizantin, sub formă de cruce, actuala biserică, care s-a finalizat în 1937, prin păstorirea părintelui protopop Constantin Mureșan.
Viața Sfântului Ierarh Nicolae a fost un model pentru perpetuarea valorilor creștine în toată comunitatea locuitorilor din Beliu, și anume prin faptul de a te face bucurie aproapelui, ajutându-l la nevoie și iubindu-l după porunca Mântuitorului Hristos care zice „Să vă iubiți unul pe altul așa cum Eu v-am iubit pe voi”. Cu aceste simțăminte creștine s-a început sărbătorirea la 90 de ani de existență a bisericii parohiale sub ocrotirea Sfântului Nicolae.
De dimineață s-a săvârșit Utrenia și Sfânta Liturghie de către părintele Ioan Morar-paroh, și părintele Ioan Huțiu – preot pensionar și fost paroh în Beliu. Predica a fost ținută de către părintele ic. Huțiu Ioan, care a arătat cât de mult a ajutat Sfântul Nicolae comunitatea din Beliu, în timpul activității sale misioanre de paroh în cei 26 de ani de păstorire sufletească. Mărturisea părintele cât de mult au nevoie credincioșii din zilele noastre de rugăciunile Sfântului Ierarh, mai ales că pericolul ne paște la tot pasul, nu doar din punct de vedere trupesc, ci și sufletesc, deoarece omul modern, progresist, se autoizolează de Dumnezeu, și de aproapele său.
După terminarea Sfintei Liturghii s-au împărtășit o parte din credincioși, apoi s-a săvârșit Taina Sfântului Maslu, unde au participat preoții: Pr. Morar Ioan – paroh, pr. Huțiu Ioan, pr. Trip Răzvan –Bocsig Gară, pr. Drăgan Marcel – Hășmaș, pr. David Flavius – Seliștea, pr. Sas Radu – Groșeni, pr. Roș Sorin –Ciuntești și pr. Ardelean Marius Emanuel – Slatina de Criș, protopopiatul Sebiș și fiu al satului Beliu. Alături de credincioși au fost și oficialități din cadrul Primăriei Beliu, în frunte cu primarul Jr. Horhat-Coraș Emanuel. Răspunsurile liturgice au fost date de către corul parohiei Beliu, iar la final slujbei copiii veniți să participe la Sfânta Liturghie au primit daruri din partea Bisericii, amintind de binefacerile și minunile Sfântului Nicolae, iar mai apoi sub arhiereasca binecuvântare a Sfântului Nicolae și împărtășindu-se de harul divin sfințitor, credincioșii s-au bucurat pentru darul lui Dumnezeu de a fi împreună la sărbătoarea creștinilor ortodocși din Beliu, pregătindu-se pentru ei, prin grija Consiliului și Comitetului parohial o agapă frățească.
Sărbătoarea hramului se va finaliza la Biserica Ortodoxă din Beliu, în 06.12.2021, prin săvârșirea slujbei de dimineață, a Sfintei Liturghii, iar seara copiii vor împodobi bradul de Crăciun alături de preot, prof. de religie și dna. Fleștea Amalia – dirijorul corului.
Prof. Zau Raul
![](https://www.arhiepiscopiaaradului.ro/wp-content/uploads/2021/12/20211205_123425-1000x576.jpg)