Unirea Principatelor Române, sărbătorită în cetatea Aradului

La data de 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar câteva zile mai târziu, la 24 ianuarie 1859, Cuza este ales și domn al Țării Românești. Întâlnirea istorică în urma căreia Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Țării Românești și în care s-a decis Mica Unire a avut loc la Hotel Concordia din București.

Mica Unire este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate. La 5 ianuarie 1859, în Moldova, și la 24 ianuarie 1859, în Țara Românească. Totuși, unirea a fost un proces complex, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări.

În cetatea Aradului, evenimentul a fost marcat prin participarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei la Sfânta și dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală, în cadrul căreia s-a săvârșit și slujba de Te-Deum. Ierarhul a rostit și un cuvânt de învățătură, în care a subliniat, printre altele, importanța acestui eveniment pentru istoria României, nu doar ca și premisă a formării României moderne, ci mai ales, pentru că reprezintă primul pas în creearea unei Românii Creștine, Independente și Unitare (desăvârșite la 1 Decembrie 1918).

Apoi, Chiriarhul arădean a fost prezent pe platoul din fața Palatului Administrativ, unde, alături de oficialitățile locale, a săvârșit, de asemenea, slujba de Te-Deum, cu rugăciunea specifică din această rânduială.

După acest moment, atât Ierarhul, cât și unii reprezentanți ai oficialităților și instituților de învățământ și cultură (ca de exemplu: Subprefectul Județului Arad, Doru Sinaci, Primarul Municipiului Arad, Călin Bibarț, Prof. Univ. Dr. Sorin Bulboacă de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad și Complexul Muzeal Arad)  au rostit alocuțiuni, marcând acest eveniment deosebit din istoria României.

Arhid. Claudiu Condurache