Zilele Culturii Române la Catedrala Arhiepiscopală din Arad

 În fiecare an, pe data de 15 ianuarie, Mihai Eminescu, „Luceafărul poeziei românești” ajunge la inimile celor care îl omagiază. Anul acesta se împlinesc 172 de ani de la nașterea celui mai mare poet român, care, chiar dacă îl trecem cu vederea, de multe ori, de-a lungul anului, se face simțit prin poemele cunoscute și pe care le avem în suflete.

Dar tot astăzi, această sărbătoare se numește „Zilele Culturii Române, căci, așa după cum arăta și Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în cuvântul transmis cu această ocazie, Biserica Ortodoxă Română a avut o contribuție majoră la formarea și promovarea culturii neamului românesc.

Astfel, alături de marele Poet Național Mihai Eminescu, ne aducem aminte și îi pomenim și pe marii oameni de cultură ai neamului nostru românesc, mulți dintre aceștia fiind și Ierarhi, preoți și diaconi (ca de exemplu: Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Ardealului, Vasile Voiculescu, Ion Creangă, Gala Galaction ș.a.).

Urmând o tradiție mai veche în cetatea Aradului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a participat astăzi, 15 ianuarie 2022, la Sfânta Liturghie din Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime”.

La momentul rânduit, Chiriarhul a săvârșit, alături de soborul Catedralei, o slujbă de pomenire a poetului nostru național Mihai Eminescu, dar și a tuturor oamenilor de cultură, trecuți în veșnicie, care au slujit neamul românesc.

Totodată, la finalul slujbei, a rostit un frumos și bogat cuvânt de învățătură, în care a elogiat marea personalitate a poetului Mihai Eminescu, legătura acestuia cu Biserica Ortodoxă Română ca mesager al învățăturii de credință pe care Eminescu a promovat-o și aportul oamenilor de cultură ai poporului nostru la făurirea și trăinicia valorilor morale și spirituale ale generaților actuale și celor care vor veni.

Arhid. Claudiu Condurache