Mihai Eminescu și Ioan Popovici Desseanu omagiați la Arad

,,Dacă poporul român ar dispărea de pe fața pământului şi ar rămâne o singură carte scrisă de Mihai Eminescu, lumea va şti cine au fost românii”, afirma Mircea Eliade.

Eminescu la Arad
Eminescu a fost la Arad în 1868, cu trupa lui Pascaly și a fost găzduit timp de o lună în casa avocatului filantrop Ioan Popovici-Desseanu.
Avocat arădean care avea ușa deschisă chiar și pentru cel mai necăjit român, care avea nevoie de un sfat sau ajutor bănesc. Se spune că Desseanu l-a îmbrăcat pe oaspetele său, Mihai Eminescu, din tălpi până în creștet. Cert este că în casa lui Desseanu, poetul național l-a întâlnit pentru prima dată pe Iosif Vulcan, cel care îi va schimba numele din Eminovici în Eminescu.
O placă a fost așezată în 1997 pe casa lui Desseanu în care erau trecute informații despre ilustrul avocat și despe cel mai de seamă poet al românilor, Mihai Eminescu, care a fost oaspetele lui Desseanu. Placa astăzi nu mai este, ea a dispărut în urmă cu mulți ani și o nedreaptă uitare pare că s-a așternut peste importanța venirii lui Eminescu la Arad.
Pentru că îl prețuim pe Eminescu și pe Ioan Popovici Desseanu i-am omagiat la Arad. La mormântul lui Desseanu din cimitirul Eternitatea a fost oficiată slujba parastasului pentru Mihai Eminescu și toți cei adormiți din familia lui Desseanu care își dorm somnul de veci în cimitirul Eternitatea.
Slujba a fost oficiată de părintele Petru Ursulescu parohul bisericii Micalca Nouă- Pasaj. La finalul slujbei a fost depusă pe mormântul lui Desseanu o frumoasă jerbă cu tricolor în amintirea acestor mari bărbați ai neamului.
Prof. Stoica Cristian
Școala Profesională Astra Arad