Sfințirea clopotelor bisericii ortodoxe din Sânpaul

La nici șapte luni distanță de momentul în care vestea cea bună a construirii primei biserici ortodoxe pentru comunitatea din Sânpaul se făcea auzită în Eparhia Aradului, prin punerea pietrei de temelie, astăzi, 20 februarie, credincioșii au avut parte de o nouă bucurie, un nou moment de trăire duhovnicească, prin sfințirea clopotelor.

Recunoștem, surpriza și bucuria a fost una mare chiar și pentru noi, pentru că dacă în 4 iulie 2021, la punerea pietrei de temelie am găsit în Sânpaul doar o fundație și o cruce, astăzi, zidurile, ferestrele și clopotele ne-au povestit despre o comunitate implicată, o comunitate care avea nevoie de acest lăcaș de închinare.

Străjuind zidurile noii biserici și adunați din nou în jurul Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul care, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a sfințit clopotele, credincioșii din Sânpaul au rostit din nou prin prezență că acest lăcaș de închinare era, da, mai mult decât necesar.

„Ne bucurăm să vedem că lucrurile merg bine aici, în Parohia din Sânpaul, și că din când în când suntem provocați duhovnicește să venim pentru a binecuvânta și a sfinți lucrările care se săvârșesc. Am început cu temelia, continuăm cu clopotele și observând cu câtă jertfelnicie, dragoste și dărnicie se lucrează, vor urma cât de curând, cu siguranță, și alte sfințiri, spre slava lui Dumnezeu și binecuvântarea și mântuirea credincioșilor din această comunitate. Este ”Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și ne uităm la aceste două clopote care au menirea de a chema la rugăciune. Ați putut observa din rugăciunile de sfințire ale clopotelor că menirea lor este de a trezi conștiința fiecărui credincios, ca atunci când se aude clopotul de la biserică, în duminici sau sărbători, să se gândească la glasul lui Dumnezeu care îl cheamă acasă la El pentru împreună-rugăciune. Clopotul îi plânge pe cei plecați la cele veșnice și ocrotește satul sau orașul de furtunile de orice fel. 

Vă felicit pe toți, credincioși, preot paroh, primar și donatori, pentru această împreună-lucrare și să dea Dumnezeu ca aceste clopote, astăzi sfințite, sa fie auzite, iar glasul lor să fie ascultat de întreaga comunitate”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul.

La rândul său, Părintele paroh Ichim Mihai Adrian a mulțumit Ierarhului că a răspuns invitației comunității de a fi din nou în mijlocul ei și pentru toată dragostea și sprijinul acordat, spunând că „de astăzi înainte, aceste clopote, pe noi, cei vii, ne vor chema, pe cei care vor părăsi această viață îi vor plânge, iar fulgerele le vor alunga”. Un gând de recunoștință a avut Preotul Paroh și pentru credincioșii care vin la biserică în număr atât de mare și care îi sunt alături atât în momentele de bucurie cât și în cele mai grele încercări.

Pentru implicarea deosebită și purtarea de grijă față de comunitatea ortodoxă din Sânpaul, Preasfinția Sa a dăruit domnului primar Sandu Cristian o icoană cu Maica Domnului.

„Aceasta nu e alta fără numai casa lui Dumnezeu, aceasta e poarta cerului!”, scris este în Cartea Facerii 18,17. Cu privirea îndreptată spre acoperișul de cer din acest moment de 20 februarie 2022 al bisericii din Sânpaul, poarta ne descoperea deja veșnicia ce va să fie ascunsă între zidurile ei. Cu aceeași privire dusă, însă, spre Evanghelia pe care tocmai o auzisem la Liturghia Arhierească săvârșită de Preasfinția Sa la Iratoș, „întâmplarea” ca aceste clopote să fie sfințite în Duminica Întoarcerii Fiului risipitor nu a fost altceva decât o frumoasă cunună pusă zilei, o binevenită Liturghie după Liturghie.

Sursa:https://www.glasulcetatii.ro/articol/4517/foto-astazi-s-au-sfintit-clopotele-primei-biserici-ortodoxe-care-se-construieste-in-sanpaul