Cerc pastoral – misionar în Parohia Sintea Mare

Duminica a treia din Postul Mare, a Sfintei Cruci, a avut loc o nouă întrunire a  preoților din Cercul pastoral-misionar Chișineu-Criș , coordonaţi, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, de PC Părinte Daniel-Mirel Dumitru.

De această dată, parohia Sintea-Mare a fost gazda acestei întruniri, în biserica parohială cu hramul ,,Nașterea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul ”, oficiindu-se începând cu orele 17.00  Taina Sfântului Maslu, împlinindu-se astfel o tradiție veche din această parohie, potrivit căreia în fiecare an , în Duminica Sfintei Cruci se oficiază această Sfântă Taină, pentru întărirea credincioșilor în această vreme a postului, care este una a luptelor duhovnicești.

Soborul preoților slujitori s-a constituit după cum urmează: Pr. Daniel-Mirel Dumitru-parohia Chişineu-Criş I, Pr. Cantemir Lipovanu-preot pensionar, Pr. Cătălin Tulcan-parohia Socodor, Pr. Gabriel Gosta- parohia Şimand,  Pr. Aurel Mager-parohia Nădab, Pr. Ioan Pavel-parohia Sintea-Mare, Pr. Florin Borca-parohia Șepreuș,  Pr. Dan-Viorel Albiş-parohia Chişineu-Criş II, Pr. Mihai Oprea-parohia Ţipari, Pr. Sandu Costin-parohia Pilu, Pr. Nicolae Vidican-parohia Mişca, Pr. Gheorghe-Gabriel Juc-parohia Vărșand, Pr. Mircea Hurdea – parohia Șimand, Pr. Adinel Popovici – parohia Grăniceri, Pr. Ovidiu Ardelean – parohia Șiclău.

Cuvântul de învăţătură la Taina Sfântului Maslu a fost rostit de părintele Daniel-Mirel Dumitru, de la parohia Chișineu-Criș I. Acesta a subliniat în cuvântul său principalele motive pentru care Biserica a așezat această cinstire a Sfintei Cruci tocmai la jumătatea Postului Mare, motive pe care le găsim explicate pe larg în Sinaxarul din Triod . În continuare, mergând pe firul pericopei evanghelice a acestei duminici, conjugată și cu bogata imnografie a zilei, părintele a încercat să sintetizeze cele mai importante semnificații și sensuri teologice ale cinstirii Sfintei Cruci, concluzionând că, în esență, Duminica Sfintei Cruci este o pregustare a bucuriei și a harului Învierii, bucuria închinării la Sfânta Cruce fiind o continuare a bucuriei resimțite de Biserică zilele acestea în care s-a prăznuit și Vestea bună adusă de Arhanghelul Gavriil Sfintei Fecioare Maria. Dacă acest moment marchează ,,începutul mântuirii noastre, Crucea marchează locul și timpul în care se desăvârșește actul mântuirii obiective a tuturor oamenilor prin Jertfa Mântuitorului Iisus Hristos.

Preotul paroh, Ioan Pavel a mulțumit în încheiere preoţilor şi credincioşilor prezenţi, susținând apoi referatele cu următoarele teme:,,Felurile rugăciunii și lucrarea lor în viața spirituală a omului’’ şi ,,Sfântul Simeon Noul Teolog-un mileniu de la trecerea sa la Domnul”. Seara s-a încheiat cu o agapă frățească.

Următoarea întâlnire a preoţilor din cercul misionar Chişineu-Criş va avea loc în data de 08 mai , în parohia Țipari.

Pr. Daniel-Mirel Dumitru