Conferința profesorilor de Religie Ortodoxă – File din trecutul cultural al Aradului: Institutul și Academia Teologică

Marți, 22 martie 2022, ora 16, în Sala ,,Regele Ferdinand” a Primăriei Municipiului Arad va avea loc Conferința Profesorilor de Religie Ortodoxă din Arad, intitulată: File din trecutul cultural al Aradului: Institutul și Academia Teologică.

Conferința este organizată de Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad.

Conferențiari:

Pr. Prof. Drd. Flavius Lazăr, Institutul Pedagogic-Teologic Ortodox Român din Arad (1876-1927). Regulamente de organizare și funcționare (Colegiul Național ,,Preparandia Dimitrie-Țichindeal” din Arad)

Prof. Dr. Veniamin Geoldeș, Anuarele Institutului Pedagogic-Teologic din Arad: structură, conținut și ghid bibliografic (Liceul Tehnologic ,,Ștefan Hell” din Sântana)

Prof. Drd. Paul Krizner, Implicarea profesorilor și a teologilor de la Institutul Teologic din Arad în emanciparea națională din timpul Revoluției de la 1848-1849. Documente mai puțin cunoscute (Școala Gimnazială din Grăniceri)

Arhid. Prof. Alexandru Tiulea, Episcopul Ioan Mețianu – contribuția adusă la dezvoltarea învățământului teologic din Arad (Liceul Național de Informatică din Arad)

Formații corale invitate:

Corul Colegiului Național ,,Preparandia Dimitrie Țichindeal” din Arad.

Dirijor: Prof. Magdalena Lödi

Corul de copii ,,Românașii”, Școli din Municipiul Arad

Dirijor: Prof. Marius Lăscoiu-Martin

Corul de copii ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, Școala Gimnazială din Sânpetru German

Dirijor: Prof. Eugenia Blidar

Corul de copii ,,Acoperământul Maicii Domnului”, Școlile din Galșa, Șiria și Pâncota

Dirijor: Prof. Radu Tămaș

Interpretare de poezii religioase și patriotice

Expoziție – Profesorii Institutului și ai Academiei teologice, portrete în creion

Colegiul de Arte ,,Sabin Drăgoi” din Arad – Prof. Corina Teuca, Prof. Dan Boar

Colegiul Național ,,Moise Nicoară” din Arad – Prof. Viorica Șandor

Bicentenarul teologiei arădene reprezintă un eveniment cu implicații și în învățământul preuniversitar, în cadrul căruia orele de Religie Ortodoxă au un rol important în formarea noilor generații.

Participarea Școlilor Gimnaziale, a Liceelor și Colegiilor Naționale arădene la acest eveniment cu reverberații culturale-pedagogice și sociale semnificative pentru zona de vest a României, prin conferințe, ansambluri corale, poezii și expoziție, ilustrează legătura strânsă dintre diferitele niveluri de pregătire ale copiilor și tinerilor.

Protos. Dr. Iustin Popovici