Concursul „Urcuș spre Înviere”. Etapa I – Protopopiatele Lipova și Sebiș

Astăzi, 28 aprilie 2022, a avut loc ultima zi de desfășurare a Etapei I a concursului „Urcuș spre Înviere”, organizat de Arhiepiscopia Aradului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei și prin purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Primul concurs al zilei a avut loc în Protopopiatul Lipova. Acesta s-a desfășurat în biserica Parohiei Galșa, de la ora 13:00.

La Secțiunea Coruri de copii și tineri – Concurs de cântare bisericească a participat un singur cor de copii și tineri, acesta fiind chiar din parohia gazdă, corul de copii și tineri „Acoperământul Maicii Domnului” al Parohiei Galșa.

La Secțiunea Individual – Concurs de bătut toaca, Categoria 10-14 ani, au participat 2 copii, iar la Categoria 15-18 ani au participat, de asemenea, 2 copii. În total, la concursul de bătut toaca au participat 4 copii, aparținând parohiilor Galșa și Groșii Noi.

Comisia de jurizare a fost formată din domnul Ovidiu Valentin Căpitan, profesor de muzică, domnul Matei Gabor, iubitor al glasului de toacă, și părintele Gabriel Streulea – inspector eparhial pe probleme misionare, organizatorul concursului.

Concursul a fost prezentat de către Preaonoratul Părinte Protopop Nelu Mercea, protopop al Lipovei.

În urma deliberării juriului, la Secțiunea Coruri de copii și tineri, Corul de copii și tineri „Acoperământul Maicii Domnului” al Parohiei Galșa s-a calificat în etapa finală datorită punctajului mai mare de nota 9. La Secțiunea Individual – Categoria 10-14 Premiul I a fost câștigat de către tânărul Mihiț Adrian, din Parohia Galșa. La Secțiunea Individual – Categoria 15-18 Premiul I a fost câștigat de către tânărul Gașpar Gianin Marius, din Parohia Groșii Noi.

Al doilea concurs al zilei a avut loc în Protopopiatul Sebiș. Acesta s-a desfășurat în biserica Parohiei Sebiș I, de la ora 16:00.

La Secțiunea Coruri de copii și tineri – Concurs de cântare bisericească au participat 3 coruri de copii și tineri din parohiile: Buteni, Hălmagiu și Prunișor.

La Secțiunea Individual – Concurs de bătut toaca, Categoria 10-14 ani, au participat 5 copii, iar la Categoria 15-18 ani au participat 3 copii. În total, la concursul de bătut toaca au participat 8 copii, din parohiile Bonțești, Buteni și Prunișor.

Comisia de jurizare a fost formată din domnul Ovidiu Valentin Căpitan, profesor de muzică, domnul Matei Gabor, iubitor al glasului de toacă, și părintele Gabriel Streulea – inspector eparhial pe probleme misionare.

Concursul a fost prezentat de către părintele Florin Marian Oarcea, de la Parohia Almaș.

În urma deliberării juriului, la Secțiunea Coruri de copii și tineri, Premiul I a fost câștigat de Corul de copii și tineri al Parohiei Hălmagiu și de Corul de copii și tineri „Sfântul Stelian” al Parohiei Prunișor. La Secțiunea Individual – Categoria 10-14 Premiul I a fost câștigat de către tânăra Coșar Florina, din Parohia Bonțești. La Secțiunea Individual – Categoria 15-18 Premiul I a fost câștigat de către tânărul Pop Alex, din Parohia Buteni.

Câștigătorii premiilor I s-au calificat la Etapa Finală – pe arhiepiscopie.

Păstrând deja „tradiția”, și de această dată, atât la finalul competiției din Protopopiatul Lipova, cât și la finalul celei din Protopopiatul Sebiș, toți participanții, preoții și credincioșii prezenți au cântat cu inimile pline de bucurie, „Hristos a înviat”.

Astfel s-a încheiat Etapa I a concursului „Urcuș spre Înviere”, urmând ca Etapa Finală să se desfășoare sâmbătă, 30 aprilie 2022, de la ora 14:00, în Catedrala Veche a Aradului.

Pr. Marian Oarcea