Itinerar Chiriarhal în Duminica Floriilor

Biserica Ortodoxă sărbătorește în această duminică Intrarea Domnului în Ierusalim. Sărbătoarea este cunoscută în popor ca Duminica Floriilor sau Floriile. Intrarea Domnului în Ierusalim, cunoscută și sub numele de Duminica Stâlpărilor este unul dintre Praznicele Împărătești care este celebrat în Duminica dinaintea Paștilor.

Este o sărbătoare creștină fără dată exactă, comemorată întotdeauna în ultima duminică dinaintea Paștelui. Sărbătoarea comemorează un eveniment menționat de către toate cele patru Evanghelii (Marcu 11, 1–11, Matei 21, 1–11, Luca 19, 28–44, Ioan 12, 12–19): intrarea lui Iisus în cetatea Ierusalimului în zilele dinaintea pătimirilor Sale.

Cu câteva zile înainte de răstignirea Sa, Domnul Iisus Hristos a fost primit de mulțimile care Îl slăveau și Îl cinsteau, la intrarea Sa în Ierusalim, călare pe un mânz de asină, ca pe Mesia și Împăratul lui Israel. Mulțimile, în semn de bucurie, aruncau înaintea Lui frunze de palmier sau de smochin (finic), simbolul biruinței, și chiar și copiii Îi strigau cuvinte de laudă.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din cetatea Aradului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură Chiriarhul a vorbit despre ,,Cetatea împărătească” (cf. Filipeni 4; Ioan 12), a Noului Ierusalim, pentru care Intrarea Mântuitorului odinioară în Ierusalim constituie preînchipuirea intrării credincioșilor împreună cu El în Împărăția cerească pe calea deschisă prin jertfa Sa împărtășirii acestora cu El, urmând calea virtuților creștine, potrivit îndemnurilor pericopei apostolice a zilei.

La ceas de seară, Ierarhul a participat la slujba Deniei care se săvârșește seara, începând cu Duminica Floriilor, la Catedrala Veche din Arad. După această slujbă, Corul „Armonia” a Catedralei Vechi, dirijat de către domnul Ovidiu Boar, a susținut un concert specific acestei perioade a anului bisericesc (a perioadei Postului Mare). Recitalul a cuprins și alte cântări cu specific liturgic sau pricesne culese de către Domnul Profesor Ovidiu Boaru și armonizate cu multă măiestrie. Părintele Lect. Univ. Dr. Tiberiu Ardelean a fost cel care a prezentat Concertul de cântări religioase ale Corului „Armonia” iar la final, Întâistătătorul Eparhiei a adresat un cuvânt de mulțumire membrilor Corului și dirijorului lor și tuturor celor prezenți.

Arhid. Claudiu-Ștefan Condurache