Olimpiada de Religie Ortodoxă pentru liceeni, la Sibiu

Sibiul găzduieşte în perioada 27 aprilie – 1 mai etapa naţională a Olimpiadei de Religie Ortodoxă pentru liceeni. Festivitatea de deschidere a avut loc miercuri, 27 aprilie, în Catedrala mitropolitană din Sibiu, după slujba Vecerniei, iar elevii şi dascălii prezenţi au primit binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.

Cei 165 de elevi de liceu veniţi din toate judeţele au fost însoţiţi la festivitate de dascălii lor de Religie, de preoţi şi de familii. Deschiderea Olimpiadei de la Sibiu s-a făcut, aşa cum se cuvine, cu un moment de rugăciune. Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurenţiu, împreună cu un sobor slujitor, a oficiat un Te Deum, rugându-se pentru sănătatea şi ocrotirea elevilor şi dascălilor participanţi la această etapă a Olimpiadei de Religie Ortodoxă de la Sibiu.

„Dacă îl iubiţi pe Hristos şi v-aţi însuşit nu doar cunoştinţele de Religie, dar şi sensibilitatea spirituală a tradiţiei ortodoxe, iată că aţi ajuns acum toţi pe un podium înalt. Competiţia în care aţi intrat acum vă va departaja într-un fel, adică dintre voi toţi cei buni vor ieşi cei mai buni şi vom serba această încununare a dumneavoastră la sfârşitul săptămânii, când ne vom întâlni din nou aici ca să-i premiem pe laureaţi. Vă transmit dragostea şi preţuirea noastră, atât dumneavoastră, cât şi dascălilor şi tuturor ostenitorilor”, a spus ierarhul în cuvântul său de binecuvântare.

„O activitate unicat”

A urmat un cuvânt al profesorului Vasile Timiş, inspectorul general pentru disciplina Religie în cadrul Ministerului Educaţiei, în care a evidenţiat implicarea instituţiei în gestionarea olimpiadelor pentru toate confesiunile şi cultele religioase din România.

„Este o activitate unicat, oarecum, în peisajul educaţional european şi poate nu numai faptul că noi acum avem competiţii pentru tinerii care sunt interesaţi de educaţia profundă religioasă la toate confesiunile din ţară (…). Dacă în urmă se spunea, după 1780, că în Transilvania împăratul gestiona 13 confesiuni, în România zilelor noastre, la nivelul Ministerului Educaţiei şi al societăţii româneşti avem 18 culte religioase”, a spus Vasile Timiş.

Prezent la festivitatea deschiderii Olimpiadei de la Sibiu, Ionel-Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, a transmis mesajul ministrului Sorin Cîmpeanu adresat elevilor şi dascălilor adunaţi la Sibiu, iar mai apoi s-a adresat celor prezenţi.

„Îmi exprim pe această cale bucuria întâlnirii în Săptămâna Luminată, în care întreaga omenire este reînnoită prin Învierea Domnului nostru Iisus Hristos. În tumultul vremurilor aparent secularizate, când primăvara încearcă timid, dar sigur, să iasă în lumină, sunt onorat să fiu părtaş la această întâlnire providenţială, Olimpiada naţională de Religie Ortodoxă, între tineri talentaţi şi profesori dedicaţi şi competenţi, aici într-o vatră a culturii şi spiritualităţii care a dat neamului şi etosului românesc personalităţi de mare prestigiu”, a spus Ionel-Florian Lixandru.

Sibiul teologic şi cultural

Preşedintele comisiei naţionale de evaluare de la Olimpiadă, pr. prof. univ. dr. Daniel Buda, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, a făcut o scurtă prezentare a şcolii de Teologie de la Sibiu şi a tot ce înseamnă Sibiul cultural şi academic.

„Vă aflaţi într-un centru academic cu totul aparte şi un centru de Teologie cu o veche tradiţie, cu un trecut extraordinar şi, ne place să credem, şi cu un prezent şi mai ales un viitor promiţător”, a spus părintele Daniel Buda.

Nu în ultimul rând, inspectorul şcolar general al judeţului Sibiu, prof. Marius Novac, a urat bun-venit la Sibiu elevilor olimpici şi dascălilor.

„Adresez urarea de bun-venit în Sibiul vechi şi modern deopotrivă tuturor colegilor noştri profesori participanţi în calitate de evaluatori sau de însoţitori ai concurenţilor şi tuturor elevilor finalişti ce se vor confrunta cu puterea inteligenţei şi a talentului în aceste zile”, a spus inspectorul Marius Novac.

Elevii vor susţine concursul joi, 28 aprilie, iar în aceeaşi zi vor vizita centrul istoric şi obiectivele de interes cultural şi educaţional din Sibiu.

Vineri, 29 aprilie, olimpicii vor avea parte de experienţe artistice şi cultural-tradiţionale în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, iar sâmbătă, 30 aprilie, de la 15:30, va avea loc premierea elevilor cu cele mai bune rezultate.

Duminică, 1 mai, elevii şi profesorii se vor ruga împreună la Sfânta Liturghie săvârşită la Catedrala Mitropolitană, înainte de a pleca spre casele lor.

Sursa:http://mitropolia-ardealului.ro/liceenii-olimpici-la-religie-au-primit-binecuvantarea-inaltpreasfintitului-parinte-mitropolit-laurentiu/