Plantare de nuci la bisericile din Țela și Bacăul de Mijloc

,,Doamne, Doamne, caută din cer și vezi și cercetează via aceasta, pe care a săit-o dreapta Ta și o desăvârșește pe ea″. Oamenii încearcă să prindă rădăcini, în pământul pe care calcă, zidind biserici, construind case, crescând și educând copiii, scriind cărți, sădind copaci.

Am pornit din Arad spre destinația noastră pe drumul național care leagă Aradul de Deva. În goana mașinii trecem pe lângă impunătorul Monument al Eroilor de la Păuliș care ne aduce aminte de jertfa ostașilor români în cel de-al Doilea Război Mondial. Ajunși la Radna, trecem podul peste Mureș spre Lipova. Prin Radna s-au preumblat personajele romanului Mara, a scriitorului Ioan Slavici. O lume cu meseriași și bresle care mai trăiește în paginile romanului scris în urmă cu mai mult de un secol de Ioan Slavici, lucrare apreciată și de marele istoric Nicolae Iorga.

În Lipova ajungem lângă bazarul turcesc construit în urmă cu patru secole. Bazarul este și acum în picioare, amintind de vremuri de mult apuse când otomanii stăpâneau în această parte de lume. Legendele spun că la venirea în părțile Lipovei, turcii l-ar fi ucis chiar pe episcopul de aici.

De această parte a Mureșului, traficul nu este atât de intens și putem admira Mureșul și cetatea de la Șoimoș care este atestată documentar încă din 1278. Liniștea este tot mai apăsătoare pe măsură ce ne apropiem de localitatea de destinație. Drumul șerpuiește făcându-și loc, fie pe lângă Mureș, fie pe dealuri și văi unde primăvara se așterne triumfătoare în locul iernii.

Au trecut două luni de când am participat la Ususău la dezvelirea bustului marelui istoric Teodor V. Păcățian născut în această localitate. Sculptorul monumentului, arhitectul Mihai Păcurar s-a stins între timp. Opera sa va dăinui multă vreme de acum înainte, la fel ca monumentala operă istorică a lui Păcățian. Poate la un moment dat Teodor V. Păcățian(1852-1941) va fi adus de la Cluj și reînhumat la loc de cinste în Ususău.

Ajungem la capătul drumului nostru. Părintele paroh Brad Tiberiu, care ne-a adus și pe noi de la Arad, în parohia pe care acum o păstorește, rostește o rugăciune, înainte de a începe plantarea celor aproximativ 50 de nuci. Localnicii alături de elevi ai Școlii Profesionale ,, Astra″ plantează în pământul bisericilor din Țela și Bacăul de Mijloc nucii. O fac cu nădejdea că oamenii locului vor fi mereu aproape de biserică și slujitorii acesteia.

Sunt mici nucii, dar pronia lui Dumnezeu este mare. Pronia Creatorului îi va face și pe ei mari. Vor umbri călătorii care vor trece pe aici peste ani și ani. De roadele lor se vor bucura cei care vor locui pe aceste meleaguri.

Ne-am amintit și de personalitățile locului trecute la cele veșnice. Părintele Brad Tiberu a evocat personalitatea preotului Laurențiu Bârzu născut în Bacăul de Mijloc, preot paroh timp de 50 de ani în localitatea natală. Părintele Laurențiu Bârzu (1861-1947), a fost delegat supleant în cadrul Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918. După Marea Unire preotul Laurențiu Bârzu a fost ales protopop și deputat în Parlamentul României. Contemporan cu părintele Bârzu a fost primarul din Bacăul de Mijloc, George Murărescu (1869-1951). Acesta a fost ales deputat în Marea Adunare Națională, cea care a adoptat hotărârea de Unire pe vecie a Transilvaniei cu România.

A fost evocată și personalitatea lui Alexandru Mocioni decedat la Birchiș în 1909. Mama sa Ecaterina i-a insuflat o educație românească și ortodoxă. Alexandru Mocioni (1841-1909), a studiat dreptul la Universitățile din Budapesta , Viena și Gratz unde își va lua și doctoratul. Va fi ales la numai 24 de ani deputat în Parlamentul de la Budapesta, unde îi va reprezenta pe români timp de mai multe legislaturi.

Alexandru Mocioni va sprijinii înființa Partidul Național al Românilor din Banat și Crișana a cărui președinte a fost timp de patru ani. Acesta va fi și președinte al Asociațiunii Astra, dar și director al Băncii Albina din Sibiu.

Alexandru Mocioni, alături de cei din familia sa va contribui cu sume considerabile pentru edificarea Catedralei Ortodoxe din Sibiu și pentru construirea muzeului Asociațiunii Astra, tot din Sibiu.

Dorim ca faptele bune ale trecutului să nu fie uitate și să călăuzească generația actuală și pe cele care vor veni!

,, Doamne, Doamne, caută din cer și vezi și cercetează lumea aceasta, pe care a zidit-o dreapta Ta, și o desăvârșește pe ea!

Prof. Stoica Cristian

Școala Profesională ,, Astra″