Săptămâna Duhovnicească în Parohia Cintei

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Timotei Seviciu parohia ortodoxă Cintei a organizat în perioada 03.04.2022-10.04.2022 a XIX-a ediție a Săptămânii Duhovnicești în contextul anului omagial al  rugăciunii și al Sfinților Isihaști dar și pe plan local al bicentenarului învățământului teologic arădean.

La această ediție au participat doi Ierarhi: În Duminica a IV-a la deschiderea Săptămânii Duhovnicești, Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Timotei Seviciu Arhiepiscopul Aradului a oficiat Sfânta Liturghie arhierească însoțit fiind de la centrul eparhial de Părintele Dr. Ardelean Tiberiu, inspector eparhial și cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad și Arhidiaconul Claudiu Condurache de la Catedrala Arhiepiscopală. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de teologi elevi seminariști și absolvenți ai Facultății de Teologie. De asemenea Joi 07.04.2022 la Slujba Privegherii a slujit Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, însoțit de Arhidiaconul Emanuel Văduva. La eveniment a fost prezent și  Grupul coral Sfântul Ioan Damaschin al Arhiepiscopiei Aradului care a dat răspunsurile la strană și la final au susținut un concert de cântări bizantine specifice Postului Mare.

La Serile duhovnicești au participat preoți și cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad.

Astfel Luni 04.04.2022 la Slujba Pavecerniței a participat Părintele Confideratu Romică de la parohia Ignești, Protopopiatul Sebiș.

Marți 05.04.2022 la Slujba Vecerniei invitat a fost Părintele Dimitriu Ștefan de la parohia Petriș, Protopopiatul Lipova.

Miercuri 06.04.2022 la Denia Canonului Sfântului Andrei Criteanul au participat Protopopul Onorific pensionar Botea Alexandru și Părintele Drăgoi Dorel de la parohia Sintea Mică, Protopopiatul Arad.

Vineri 08.04.2022 la Denia Acatistului Bunei Vestiri a participat Părintele Vidican Marius de la  Parohia Battonia din Eparhia Ortodoxă Română a Ungariei.

Sâmbătă 09.04.2022 la Slujba Vecerniei invitatul parohiei a fost Părintele Conferențiar Dr. Caius Cuțaru de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad.

În cuvintele de învățătură adresate credincioșilor s-a pus accentul pe tematica anului omagial dar și pe exemplele oferite de Duminicile a IV-a și a V-a din Postul Mare: importanța urcușului duhovnicesc pe scara duhovnicească, rugăciunea cu credință, felurile rugăciunii, rugăciune și fapte bune, rugăciunea comuniunii și a credinței, rugăciunea în familie și pregătirea pentru jertfa Mântuitorului dar și a noastră prin pocăință având ca model pe Maria Egipteanca.

Duminică 10.04.2022 după Sfânta Liturghie Părintele Paroh a făcut în fața credincioșilor o sinteză a acestei ediții a Săptămânii Duhovnicești subliniind importanța anului omagial al rugăciunii dar și al bicentenarului Facultății de Teologie din Arad concluzionând că rugăciunea ne apropie de Dumnezeu prin comuniunea cu El iar învățământul teologic arădean a reprezentat, reprezintă și va reprezenta un  far luminos în propagarea valorilor creștin  ortodoxe și naționale care definesc în realitate idealurile poporului român.

Breda Mircea