Astăzi, s-a rânduit de către Biserica Ortodoxă Română să se prăznuiască trei mari Sfinți Români, care sunt și ierarhi mărturisitori: Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif din Maramureș (ziua lor de prăznuire este 24 aprilie, dar a coincis în acest an cu data Sfintelor Paști, astfel că s-a luat hotărârea să se prăznuiască în ziua de 26 aprilie a.c.).
Ca și Eparhie avem un mijlocitor important între cei trei Ierarhi mărturisitori: Sfântul Sava Brancovici. Sfântul Ierarh Sava s-a născut în localitatea Ineu din părinți binecredincioși, primind din botez numele de Simeon. După ce învață carte și deprinde rânduiala slujbelor în Mănăstirea Comana, ajunge protopop și slujitor al Bisericii lui Hristos în satul natal, săvârșind cele sfinte cu mare râvnă și frică de Dumnezeu. Apoi rămânând văduv, iar mama sa îmbrăcând haina monahală, în anul 1656 fericitul preot Simeon este ales mitropolit și păstor sufletesc al Ardealului. Deci, mai întâi s-a călugărit la mitropolia din Târgoviște, sub numele de Sava, apoi, fiind hirotonit arhiereu, a fost așezat cu cinste pe scaunul de mitropolit din Alba Iulia în locul răposatului ierarh Simeon Ștefan. Ca păstor și părinte duhovnicesc al românilor din Transilvania, fericitul mitropolit Sava Brancovici s-a dovedit un mare apărător al credinței ortodoxe și un devotat ierarh al Bisericii lui Hristos. Timp de 24 de ani cât a fost mitropolit, Sfântul Sava a mărturisit cu mult curaj dreapta credință, a combătut învățăturile greșite calvinești, a întărit unitatea românilor în jurul Bisericii Ortodoxe, a înălțat numeroase locașuri prin sate și orașe, a rânduit peste tot preoți devotați, a mângâiat pe țăranii ardeleni, întărindu-i în credință și nădejde. De asemenea, a reînnoit mitropolia și bisericile jefuite și stricate de răufăcători. Văzând principele Ardealului că nu poate întoarce poporul de la credința ortodoxă din cauza Sfântului Ierarh Sava, îndată a semănat vrajbă și răzbunare împotriva sa. Deci, aruncând mărturii nedrepte asupra lui, în anul 1680 l-a scos din scaun. Apoi, aruncându-l în temniță, timp de trei ani de zile a fost persecutat și chinuit ca un martir pentru dreapta credință, fiind silit să treacă la calvinism. Fericitul Sava însă a mărturisit cu tărie pe Hristos, apărând dogmele și tradiția Bisericii Ortodoxe. După grele suferințe, în anul 1683 a fost scos din temniță, dar fiind slăbit de chinuri, îndată și-a dat sfântul său suflet în brațele lui Hristos. Pentru sfințenia vieții lui, credincioșii l-au numărat încă din viața aceasta în ceata sfinților, iar Biserica Ortodoxă Română l-a canonizat pe Sfântul Ierarh Sava în anul 1955 ca mărturisitor al dreptei credințe și se face pomenirea lui la 24 aprilie (din Viața Sfântului Ierarh Sava Brancovici).
În această zi de sărbătoare care a coincis și cu a Treia Zi de Paști, Chiriarhul a poposit la biserica „Izvorul Tămăduirii” Spital-Ineu, fiind întâmpinat de către Protopopul Ineului, Pr. Adrian Zaha, Pr. Paroh Radu Constantinescu și Pr. Sever Mocanu de la Parohia Ineu-Traian. După ce s-a închinat Icoanei Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului „Cu șapte săgeți” și sfintelor moaște ale Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, Ierarhul arădean a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica parohială, alături de preoții amintiți mai sus și Arhid. Claudiu Condurache.
Răspunsurile liturgice au fost date de către un grup numeros de credincioși ai parohiei iar la momentul rânduit, Chiriarhul a rostit un frumos și rodnic cuvânt de învățătură despre pericopa evanghelică din a treia zi pascală („Drumul spre Emaus”, cf. Ev. după Luca, 24, 13-35) și a făcut cunoscută credincioșilor personalitatea ocrotitorului cetății Ineului, Sfântul Ierarh Mărturisitor Sava Brancovici.
Toți cei prezenți s-au rugat în duh de comuniune cu Arhipăstorul lor iar bucuria Sfintei Învieri a Domnului nostru Iisus Hristos constituie pentru toți o lumină dătătoare de nădejde și dragoste spre „Cel înviat din morți”.
Arhid. Claudiu Condurache